3. 3. 2019, 12:43 | Vir: STA

Rumeni jopiči že šestnajsto soboto zapored na cestah več francoskih mest

profimedia

Protesti rumenih jopičev, ki so na ulicah Pariza in še nekaterih drugih francoskih mest potekali že 16. soboto zapored, so se zvečer znova sprevrgli v vandalizem in nasilje. V Parizu je moškega v obraz zadela gumijasta krogla varnostnih sil, v Bordeauxu pa je poslanec policijo obtožil, da ga je napadla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanec skrajne levice Loic Prud'homme je tako vložil uradno pritožbo zoper ravnanje policije, češ da ga je ta napadla z gumijevkami. Vendar pa so lokalne oblasti zatrdile, da je policija svoje delo opravila korektno in da je s posredovanjem želela le preprečiti, da bi se protesti razširili na za to nepredvidene površine.

Gumijaste naboje, solzivec in vodne topove je policija uporabila tudi v mestu Nantes, da bi tako razpršila demonstrante, ki so proti varuhom reda metali steklenice s kislino in goreče predmete. Brez nasilja ni šlo niti na shodih v Nici, Strasbourgu in Lillu, poroča AFP.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v soboto po državi protestiralo blizu 40.000 ljudi, od tega okoli 4000 v Parizu. Število udeležencev protestov naj bi tako upadalo, vendar pa organizatorji protestov tem številkam ne verjamejo in trdijo, da jih vlada skuša prikazati kot izraz upada javne podpore gibanju.

Protesti rumenih jopičev v Franciji so se začeli sredi novembra lani v znak protesta proti dvigu cen goriva, a so se kmalu usmerili proti reformni politiki predsednika republike Emmanuela Macrona. Ta je sicer v želji po končanju protestov uvedel več ukrepov in sprožil nacionalno javno razpravo.

Protesti so se večkrat sprevrgli v spopade s policijo. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je bila v poročilu na začetku tega tedna kritična tako do nasilja protestnikov kot do ukrepanja policije. Po vladnih podatkih je bilo na protestih skupno poškodovanih 2060 protestnikov in 1325 pripadnikov varnostnih sil. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.