16. 3. 2022, 08:31 | Vir: STA

Rusi držijo več sto talcev v ukrajinski bolnišnici

Slika je simbolična.

Profimedia

V Mariupolju naj bi ruska vojska prevzela nadzor nad eno od bolnišnic, kjer so zajeli več sto talcev.

Še pred zoro so prebivalce številnih ukrajinskih mest znova zbudile sirene, ki opozarjajo na zračne napade. O eksplozijah med drugim poročajo iz Kijeva in Zaporožja. V Mariupolju naj bi ruska vojska prevzela nadzor nad eno od bolnišnic, kjer so zajeli več sto talcev.

Napadi se vrstijo po vseh mestih v Ukrajini

V Lvovu so se sirene danes oglasile malo po tretji uri po lokalnem času. Podobno so zbudile prebivalce v Kijevu, Ivano-Frankivsku, Odesi in Dnipru, poroča britanski BBC.

V ukrajinski prestolnici, kjer velja 35-urna omejitev gibanja, poročajo o glasnih eksplozijah na zahodu mesta. Reševalci so sporočili, da je bila zadeta 12-nadstropna stanovanjska stavba, poškodovana je bila tudi sosednja devetnadstropna stavba. Najmanj dva človeka naj bi bila ranjena, evakuirali pa so 35 ljudi. Reševalci še naprej iščejo preživele.

Rusko topništvo in bojna letala nadaljujejo napade tudi na druga mesta po državi. Glede na nepotrjene navedbe na družbenih omrežjih, so eksplozije odjeknile tudi v Odesi, kjer bi lahko šlo za protizračni sistem, ki je razstrelil rakete. V Zaporožju pa naj bi eksplozija odjeknila na železniški postaji, je sporočil predstavnik lokalnih oblasti.

Rusi prevzeli nadzor nad bolnišnico

V obleganem pristaniškem mestu Mariupolj so predstavniki lokalnih oblasti sporočili, da so ruske sile v torek zvečer vzele za talce okoli 400 bolnikov in zdravnikov v eni od bolnišnic, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V Mariupolju naj bi ukrajinske sile ubile že četrtega ruskega generala od začetka vojne, je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

Vsak dan več ljudi beži z države

Iz Mariupolja, ki ga Rusi oblegajo že deset dni, je v torek uspelo pobegniti 20.000 civilistom. Skupno je v torek po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega domove zapustilo okoli 30.000 ljudi.

Ruska vojska naj bi glede na podatke ukrajinskega generalštaba od 24. februarja, ko se je začela vojna, izgubila že do 40 odstotkov svojih enot, ki so sodelovale v spopadih. Bodisi so enote uničili ali pa so izgubile spopade, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki opozarja, da navedb ni bilo možno preveriti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord