17. 3. 2022, 10:12 | Vir: STA

Znan razplet ugrabljenega ukrajinskega župana

Profimedia

Župana ukrajinskega mesta Melitopolj so Rusi ugrabili pred slabim tednom. Kaj so z njim počeli in kje je zdaj?

Ruske sile so v sklopu izmenjave ujetnikov po slabem tednu pridržanja izpustile Ivana Fedorova, župana ukrajinskega mesta Melitopolj, ki je bil zajet ob zasedbi mesta. Ukrajinska stran bi naj v zameno izpustila devet zajetih ruskih vojaških nabornikov, starih 18 in 19 let.

Rusi so po prijetju župana v Melitopolju vzpostavili prorusko oblast, zaradi česar so v nedeljo v mestu potekali množični protesti. Protestniki so zahtevali izpustitev odstavljenega župana, ki so ga ruske sile obtožile financiranja ukrajinskih nacionalističnih organizacij, ki izvajajo "teroristične zločine nad miroljubnimi prebivalci Donbasa".

Po besedah ukrajinskega predsednika v pogovoru z Karminom Khanom, glavnim tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), bi naj sicer Ukrajinci doslej zajeli okoli tisoč ruskih vojakov.

V nedavnem videonagovoru je govoril tudi o visokih ruskih žrtvah v ukrajinski vojni, ki bi naj bile po njegovih besedah višje, kot so bile v vojnah v Siriji, Čečeniji in Afganistanu. O tem je govoril v ruščini in nagovarjal Ruse.

Po navedbah BBC sicer ni jasni, od kod ukrajinskemu predsedniku ti podatki. Po ocenah ameriških obveščevalcev bi naj bilo v treh tednih invazije ubitih več kot 7.000 ruskih vojakov, medtem ko bi naj v Afganistanu med leti 1979 in 1989 padlo okoli 15.000 sovjetskih vojakov, v Čečenski vojni najmanj ruskih 3.000 vojakov, v Siriji pa več sto vojakov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol