6. 3. 2022, 09:26 | Vir: STA

Rusi oblegajo Kijev in Harkov, skušajo zavzeti tudi hidroelektrarno na Dnepru

profimedia

Ruska vojska še naprej oblega največji ukrajinski mesti Kijev in Harkov, kjer po informacijah generalštaba ukrajinske vojske potekajo srditi boji. Prav tako potekajo močni spopadi za mesto Mikolajiv na jugu in Černjihiv na severu države. Ruske sile naj bi skušale zavzeti tudi veliko hidroelektrarno Kaniv na Dnepru južno od Kijeva.

Ruske sile sicer skušajo vdreti v predmestja Kijeva. Ponoči je bilo sproženih več alarmov pred letalskimi napadi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Boji so potekali tudi v bližini kijevskega mednarodnega letališča. Glavni cilj ruskih cilj naj bi bila obkolitev Kijeva, Harkova in Mikolajiva, so še sporočili iz generalštaba ukrajinske vojske.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva sicer ruske sile "dobro napredujejo" in so zavzele več manjših mest in naselij, je danes objavila ruska tiskovna agencija Interfax.

Cilj napadov ruskih letal je tudi mesto Sumi na severovzhodu Ukrajine. Med drugim je bilo uničeno skladišče hrane, že v petek pa so v tem mestu uničili toplarno in elektrarno. V okolici tega mesta tako ni elektrike, ponekod tudi ne oskrbe z vodo. Ukrajinske sile pa poročajo tudi o precejšnjih izgubah.

Po navedbah ukrajinskih virov so se nadaljevali tudi napadi na Mariupol in Volnovaho južno od Donecka, potem ko je Rusija tudi uradno odpovedala krajšo prekinitev ognja za humanitarno evakuacijo civilistov. Ukrajinske sile za to krivijo Rusijo, proruski separatisti pa nasprotno ukrajinske sile.

Mariupol, ki ima več kot 400.000 prebivalcev, je sicer strateško mesto ob obali Azovskega morja in ga ruske sile že več dni napadajo s topništvom. Volnovaha, ki ima okoli 20.000 prebivalcev, pa leži okoli 60 kilometrov severno od Mariupola na cesti proti Donecku. Iz Mariupola medtem poročajo o velikem pomanjkanju hrane, vode in zdravil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruske sile naj bi se medtem po navedbah generalštaba ukrajinske vojske pripravljale tudi na zavzetje velike hidroelektrarne Kaniv na Dnepru, ki leži okoli 150 kilometrov jugovzhodno od Kijeva in je ključna za zagotavljanje elektrike ukrajinski prestolnici.

Ruske sile so sicer zavzele že več velikih energetskih objektov v Ukrajini, tudi največjo evropsko nuklearko v Zaporožju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord