9. 3. 2022, 20:12 | Vir: STA

PRETRESLJIVI POSNETKI: Rusi uničili otroški oddelek in porodnišnico v Mariupolju

Twitter

V ruskem zračnem napadu na bolnišnico v ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj sta bila uničena porodnišnica in otroški oddelek, so sporočile tamkajšnje oblasti. Ranjenih je bilo najmanj 17 ljudi, poročajo tuji mediji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil videoposnetek popolnoma uničenih bolnišničnih oddelkov.

V ruskem letalski napadu je bilo po prvih podatkih ranjenih 17 ljudi, je povedal predstavnik lokalnih oblasti Pavlo Kirilenko. Dodal je, da po dosedanjih podatkih ni bil ranjen noben otrok in da ni bilo smrtnih žrtev, poročata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC.

Iz videoposnetka je razvidno, da je eden ali več izstrelkov oziroma bomb zadelo dvorišče bolnišničnega kompleksa. Moč eksplozije je razbila okna ter uničila pohištvo in vrata. Okolica stavbe je zasuta z ruševinami. "Napad ruskih vojakov na porodnišnico. Pod ruševinami so ljudje in otroci," je na Twitterju zapisal Zelenski.

Ukrajina in Rusija sta se danes sicer znova dogovorili za začasno prekinitev ognja in odprtje humanitarnih koridorjev v šestih ukrajinskih mestih, vključno z Mariupoljem. A ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes obtožil Rusijo, da Moskva z obstreljevanjem tega mesta drži na stotisoče prebivalcev Mariupolja za talce.

V Mariupolju naj bi bilo sicer od začetka ruske invazije pred 14 dnevi ubitih najmanj 1170 civilistov, je danes zatrdil podžupan mesta Serhij Orlov. "Ljudje so brez vode, ogrevanja, elektrike, plina, prebivalstvo topi sneg in pijačo," je dejal Orlov. Moskva medtem zanika trditve, da v Ukrajini napada civilne cilje.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec