15. 3. 2022, 17:30

Rusi znova provocirali, nato pa je Ukrajincem prekipelo

Profimedia

Incidentu v Zagrebu sta sledila še dva podobna, ki sta šokirala tamkajšnje prebivalce. 

Ruska brezpilotna letalnika sta priletela v evropski zračni prostor in tako tudi na ozemlje Nata. Po strmoglavljenju letalnika na Hrvaškem, sta se letalnika zdaj pojavila tudi na Poljskem in v Romuniji.

Razstrelitev letalnika

Ko je letalnik iz Poljske priletel v ukrajinski zračni prostor, ga je tamkajšnja zračna zaščita razstrelila. Dron je pred sestrelitvijo najprej zakrožil nad mestom Javoriv na vzhodu Ukrajine. Tam je ruska vojska konec tedna že obstreljevala tamkajšnji vojaški center, in se vrnil na Poljsko, naposled pa v ukrajinski zračni prostor.

Poveljstvo ukrajinskih zračnih sil je dogodek na Poljskem označilo za provokacijo Moskve. Poveljstvo ukrajinskih zračnih sil ocenjuje, da je želela ruska stran oceniti rezultat nedeljskega napada.

Ob incidentu je poveljstvo opozorilo tudi, da je brezpilotno letalo priletelo v zračni prostor Nata, Moskvo pa je obtožilo provokacije.

Ukrajinski vojaški viri so povedali, da naj bi šlo za rusko brezpilotno letalo Forpost, ki je licenčna kopija izraelskega drona Searcher. Kot so dodali, ga ne upravlja nobena druga država.

V Romuniji ga je odkril kmet

Pred tem se je zgodil podoben incident, ko je v Romuniji strmoglavilo še eno brezpilotno letalo, Orlan-10. Gre za opazovalni letalnik ruske izdelave, ki ga ruska vojska pogosto uporablja.

Z njim lahko namreč zbirajo obveščevalne podatke, izvajajo elektronsko bojevanje ter določajo cilje topniških in letalskih napadov.

 Brezpilotnik je v okrožju Bistrita-Nasaud na severu Romunije odkril tam živeči kmet.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord