31. 3. 2022, 18:01 | Vir: STA

Putin "neprijateljskim" državam: če ne boste upoštevali TEGA, ruskega plina ne bo

Itar-Tass/STA

Kaj to pomeni za evropske države?

Kot smo že pisali, je Moskva najprej zahtevala plačilo plina v rubljih ter kasneje vzpostavila sistem, ki bi omogočal novo trgovanje. Zdaj pa je Putin, kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, podpisal dodaten odlok o novem načinu plačevanja plina.

Ta določa, da bodo morali kupci po novem za plačevanje plina imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot je že v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa, bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Sedem gospodarsko najbolj razvitih držav G7 je dejalo, da je za njih ruska zahteva glede plačila plina v rubljih nesprejemljiva.

G7 kljub možnim izjemam še razmišlja o prekinitvi pogodb

V odloku je med drugim zapisano tudi, da komisija za nadzor tujih investicij lahko izda dovoljenja za izjeme od plačevanja v rubljih, pri čemer je Putin vladi naročil, da postopek za določitev izjem določi v roku 10 dni.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem v Berlinu danes dejal, da so pregledali dobavne pogodbe. "V njih piše, da so plačila včasih opravljena v evrih, včasih v dolarjih. Ruskemu predsedniku sem v pogovorih jasno povedal, da bo pri tem ostalo," je dejal o sredinem pogovoru s Putinom.

Se pa po besedah francoskega gospodarskega ministra Bruna Le Maira Francija in Nemčija pripravljata na prekinitev dobave ruskega plina. "Jutri lahko pride to tega, da ne bo več ruskega plina. Na nas je, da se pripravimo na ta scenarij in pripravljamo se," je dejal Le Maire.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord