20. 4. 2021, 13:21 | Vir: STA

Rusija namerava leta 2025 izstreliti svojo vesoljsko postajo

Tanjug/STA

Ruska vesoljska agencija Roskozmos je danes napovedala, da namerava leta 2025 v Zemljino orbito poslati svojo vesoljsko postajo. Danes so začeli izdelavo prvega modula te postaje. Moskva sicer razmišlja o umiku iz Mednarodne vesoljske postaje (ISS), a dokončne odločitve o tem še ni sprejela.

"Prvi osnovni modul je v izdelavi," je danes sporočil vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin. Dodal je, da v ruskem vesoljskem podjetju Energija, ki modul izdeluje, upajo, da bo za izstrelitev v orbito pripravljen leta 2025, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik ruskega premierja Jurij Borisov je sicer nedavno dejal, da Rusija zaradi starosti ISS razmišlja o umiku iz tega mednarodnega projekta z letom 2025.

V Roskozmosu so v ponedeljek pojasnili, da dokončna odločitev o tem še ni sprejeta. "Ko se bomo odločili, bomo začeli pogajanja z našimi partnerji o oblikah in pogojih sodelovanja po letu 2024," so zapisali.

ISS, pri kateri poleg Rusije sodelujejo še ZDA, Kanada, Japonska in Evropska vesoljska agencija, so v vesolje izstrelili leta 1998. Gre za enega najbolj ambicioznih mednarodnih projektov v človeški zgodovini, vendar je na postaji zaradi starosti vse več tehničnih težav.

S težavami se sooča tudi ruski vesoljski program, ki je pred tednom dni obeležil 60. obletnico prvega poleta človeka v vesolje. To je uspelo ruskemu kozmonavtu Juriju Gagarinu. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob obletnici poudaril, da mora Rusija ohraniti status vodilne jedrske in vesoljske sile, saj je vesoljski sektor neposredno povezan z obrambo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ