6. 5. 2019, 12:00 | Vir: STA

Rusija: Po letalski nesreči v regiji Murmansk razglasili tridnevno žalovanje

Xinhua/STA

Oblasti ruske regije Murmansk so po letalski nesreči na moskovskem letališču Šeremetjevo, v kateri je v nedeljo umrlo 41 ljudi, razglasile tridnevno žalovanje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na letalu Suhoj SSJ-100 ruske družbe Aeroflot, ki je bilo na poti iz Moskve v Murmansk, je v nedeljo izbruhnil požar, zaradi česar je moralo zasilno pristati na moskovskem letališču Šeremetjevo. V eni najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih je umrlo 41 ljudi.

Po navedbah zdravstvenih oblasti, na katere se danes sklicuje agencija TASS, je po nesreči na zdravljenju v bolnišnicah še devet ljudi, med njimi trije od skupno petih članov posadke. Poleg njih je bilo poškodovanih še 14 ljudi, ki so jim nudili pomoč na letališču. Reševalci so za agencijo Tass potrdili, da so z letala že prenesli posmrtne ostanke vseh žrtev, večino med njimi pa poslali v identifikacijo.

Natančen vzrok požara, ki je letalo z 78 potniki in člani posadke prisilil k pristanku, še ni znan, a naj bi v letalski družbi že potrdili, da je šlo za tehnično napako v motorju. Nekateri lokalni mediji so omenjali tudi, da bi lahko letalo zadela strela, saj so v nedeljo nad Moskvo divjale nevihte.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je požar kmalu po vzletu z moskovskega letališča Šeremetjevo opazil potnik, posadka pa je nato javila, da se je letalo znašlo v težavah. Poročila prav tako kažejo, da je letalo uspelo zasilno pristati šele v drugem poskusu, ob tem pa naj bi se odprl tudi rezervoar z gorivom, zaradi česar se je požar nato razširil.

Iz posnetkov na družbenih omrežjih je bilo nato razvidno, da so potniki zapuščali goreče letalo pri zasilnih izhodih. Čeprav so požar hitro pogasili, je nesreča terjala smrtne žrtve.

Ruski predsednik Vladimir Putin in premier Dmitrij Medvedjev sta že zahtevala preiskavo in ukazala ustanovitev posebne komisije. Svojcem umrlih sta izrekla sožalje in jim zagotovila vso možno podporo.

Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih in precejšen udarec za prihodnji razvoj modela Suhoj Superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, leti pa od 2011. Že do zdaj so ga spremljala poročila o nekaterih manjših težavah in okvarah, a večjih do danes ni bilo.