7. 3. 2022, 07:00 | Vir: STA

Rusija svari ukrajinske sosede, naj ne dovolijo uporabe svojih letališč

profimedia

Rusija je obtožila Ukrajino, da je s pomočjo ZDA razvijala biološko orožje. Kot je danes izjavil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so dobili dokaze o obstoju takšnega programa, ki so jih Ukrajinci skušali uničiti. Konašenko je poleg tega zagrozil ukrajinskim sosedam, naj ne nudijo svojih letališč ukrajinskim letalom.

Na nocojšnji novinarski konfrenci v Moskvi je Konašekov dejal, so dobili dokaze, da so Ukrajinci ob začetku ruskega napada 24. februarja na hitro uničevali številne nevarne patogene, od povzročitelja kuge in antraksa do kolere in tularemije. Napovedal je, da bodo dokumentacijo, ki naj bi dokazovala tudi ameriško financiranje, razkrili v bližnji prihodnosti, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Konašenkov je poleg tega opozoril ukrajinske sosede, naj ne omogočajo, da bi ukrajinsko letalstvo lahko uporabljalo njihova letališča. V takem primeru bodo imeli to državo za "stran v konfliktu".

Opozorilo je bilo namenjeno predvsem Romuniji, ki jo je Konašenkov tudi izrecno omenil. "Vemo, da so ukrajinska bojna letala letela v Romunijo in druge sosednje države (...) Uporaba letališč v teh državah za nameščanje ukrajinskih vojaških letal in njihova uporaba sile proti ruski vojski bi lahko pomenila vpletenost teh držav v oboroženi konflikt," je dejal.

Dejal je sicer, da so ruske sile uspele uničiti že "praktično vsa" ukrajinska letala, ki so bila sposobna za boj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagrozil je tudi, da se bodo ruske sile zdaj posvetile tudi napadom na ukrajinsko vojaško industrijo. "Kot del naloge za demilitarizacijo Ukrajine bodo ruske sile napadle podjetja ukrajinske vojaške industrije," je napovedal. Zatrdil je, da bodo uporabljali "natančna orožja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord