28. 2. 2022, 09:35 | Vir: STA

Ruska ofenziva na Kijev se nadaljuje (po Putinu naj bi bilo naslednjih 24 ur ključnih)

profimedia

Ruska ofenziva na glavno mesto Ukrajine Kijev se danes zgodaj zjutraj nadaljuje, je sporočila ukrajinska vojska. O eksplozijah so ponoči poročali tudi v bližini številnih drugih ukrajinskih mest. Generalštab ukrajinske vojske je davi sporočil, da je Rusija upočasnila ofenzivo.

Na severu Kijeva je ruska vojska ponoči skušala zgraditi pontonski most za prečkanje reke Irpin, je na Facebooku sporočil generalštab ukrajinske vojske. Med drugim je ruska vojska neuspešno skušala zavzeti mesto Irpin tik pred Kijevom, so sporočili.

Ruske čete so napredovale iz južnega ukrajinskega mesta Herson proti Mikolajvu, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa. Rusi naj bi ponoči zasedli mesto Berdjansk.

Generalštab ukrajinske vojske je davi sporočil, da je Rusija upočasnila ofenzivo. "Ruski okupatorji so zmanjšali tempo ofenzive, vendar še vedno skušajo napredovati na določenih območjih," so zapisali.

Rusijo so ob tem obtožili raketnih napadov na stanovanjske zgradbe v mestih Žitomir in Černigov. "Obenem so vsi poskusi ruskih napadalcev, da bi dosegli cilj vojaške operacije, propadli," so dodali. "Nasprotnik je demoraliziran in trpi hude izgube," so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Kijevu se je medtem iztekla dvodnevna policijska ura, tako so se znova odprle živilske trgovine, v omejenem obsegu pa je stekel tudi javni potniški promet. Mestne oblasti so ljudi pozvale, naj se kljub temu zadržujejo doma. Svetovali so jim, naj dom zapustijo zgolj, če morajo v trgovino ali po zdravila. Policijska ura bo še naprej veljala med 22. in 7. uro.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je od začetka napada na Ukrajino poročalo o 352 smrtnih žrtvah med civilisti, od tega je 14 otrok. Po podatkih ministrstva je bilo v nedeljo zvečer ranjenih še 1684 ljudi, med njimi je 116 otrok.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran izgubila približno 4500 vojakov in da so bili uničeni številni ruski helikopterji, tanki in druga vojaška vozila. Rusija je priznala, da so med boji v Ukrajini bile smrtne žrtve med ruskimi vojaki, a števila ni navedla.

Zamude pri mirovnih pogajanjih

Mirovna pogajanja med Moskvo in Kijevom naj bi se po prvotnih načrtih začela v nedeljo zvečer, vendar je prišlo do zamude, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Razlog naj bi bile po poročanju ruske tiskovne agencije Tass logistične težave ukrajinske delegacije. Belorusija je sporočila, da je za pogovore vse pripravljeno, vendar delegaciji še nista prispeli.

Ukrajina se je strinjala, da bo v nedeljo začela mirovna pogajanja z Rusijo, ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril na možnost jedrske eskalacije z Zahodom. "Ne verjamem v rezultat tega srečanja, a poskusimo," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V nedeljo zvečer je v pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom povedal, da bo naslednjih 24 ur ključnih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord