13. 5. 2021, 19:31 | Vir: STA

Ruska vesoljska agencija Roskozmos pošilja v vesolje milijarderja in filmarje

Tanjug/STA

Ruska vesoljska agencija Roskozmos namerava decembra na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslati 45-letnega japonskega milijarderja Yusakuja Maezawo skupaj s filmarjem Yozom Hiranom, ki bo avanturo posnel in delil s svetom na YouTubeu. Že oktobra pa Roskozmos pošilja na ISS filmsko ekipo, ki naj bi kot prva v vesolju posnela igrani film.

Maezawa in Hirano bosta poletela z raketo sojuz z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu predvidoma 8. decembra. "Zelo sem radoveden kakšno je življenje v vesolju. Načrtujem, da bom to odkril in delil s svetom na mojem YouTube kanalu," je sporočil milijarder, ki načrtuje tudi polet okoli Lune skupaj z osmimi osebami na raketi podjetja SpaceX.

Maezawa in Hirano se bosta začela uriti za polet junija v centru za urjenje Jurija Gagarina v ruskem Vesoljskem mestu blizu Moskve. Zdravniške preglede sta že opravila. Cena ni znana, ameriška revija Forbes pa ugiba, da tovrstna zadeva stane med 20 do 35 milijonov dolarjev na osebo.

Pot bo trajala 12 dni, zanju pa bo skrbel kozmonavt Aleksander Miškurin, ki je bil doslej že dvakrat na ISS. Maezawa in Hirano bosta prva japonska turista na ISS, kjer jih je bilo doslej sicer že skupaj osem. Nazadnje leta 2009 soustanovitelj artistične skupine Cirque du Soleil, Kanadčan Guy Labierte.

Roskozmos sporoča tudi, da bo že prej v vesolje oziroma na ISS poslal 36-letno igralko Julijo Peresild in 37-letnega režiserja Klima Šipenka, ki bosta tam zgoraj posnela film z naslovom Izziv.

Izstrelitev z Bajkonurja je predvidena za 5. oktober. Urjenje bosta pričela 1. junija, kar bo snemala ruska televizija Channel One.

Gre za igrani film, ki ga opredeljujejo kot vesoljsko dramo, namenjen pa bo popularizaciji ruskih aktivnosti v vesolju in poveličevanju poklica kozmonavta. Rusija bo tako postala prva država, ki bo dejansko posnela film v vesolju.

Ameriška vesoljska agencija Nasa znova zamuja, tako kot je s prvim poletom človeka v vesolje. Načrti za snemanje hollywoodskega filma na ISS v sodelovanju z igralcem Tomom Cruisom so šele v povojih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord