15. 1. 2020, 19:01 | Vir: STA

Ruska vlada odstopila, Putin že predlagal novega premierja

profimedia
Ruska vlada odstopila, Putin že predlagal novega premierja (foto: profimedia)

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes predlagal spremembe ustave, v skladu s katerimi naj bi parlament dobil večje pristojnosti pri imenovanju vlade. Ruska vlada pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva je zatem odstopila, Putin pa je za novega predsednika vlade predlagal vodjo davčne uprave Mihaila Mišustina.
 

Putin se je v predstavitvi predloga sprememb ustave zavzel za okrepitev pristojnosti parlamenta. Po njegovem predlogu bi poslanci dobili pristojnost imenovanja premierja in članov vlade. Povečale bi se tudi pristojnosti guvernerjev, predsedniški sistem pa bi ohranili.

"Rusija mora ostati močna predsedniška republika," je vztrajal Putin, ki se mu mandat izteče leta 2024, po zdaj veljavni zakonodaji pa ne sme več kandidirati. Te ustavne spremembe bi mu po poročanju tujih tiskovnih agencij lahko morda omogočile še en mandat.

Predsednik bo lahko še naprej odstavljal člane vlade, imenoval vodje vseh varnostnih služb ter razreševal predsednika vrhovnega in ustavnega sodišča.

Predlagal je, da bi o teh spremembah odločali na referendumu. "Menim, da je nujno izvesti glasovanje državljanov o celotnem svežnju predlaganih dopolnil ustave," je v letnem nagovoru v parlamentu dejal Putin. Kdaj bi izvedli referendum, ni povedal.

"Močno in bogato Rusijo bomo lahko zgradili samo na osnovi spoštovanja javnega mnenja," je poudaril. "Skupaj bomo življenje zagotovo spremenili na bolje," je dodal ruski predsednik. V Rusiji je zadnji referendum potekal leta 1993, ko so Rusi potrdili novo ustavo.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je le nekaj ur po Putinovem nagovoru sporočil, da bodo predlogi ustavnih dopolnil znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa.

"Ko bodo ta dopolnila sprejeta, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti," je dejal premier. "V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi," je še dejal Medvedjev.

Putin se je zahvalil vladi za opravljeno delo. "Želim sem vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati," je dejal. "Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča," je dodal.

Putin je vlado zadolžil, da opravlja delo do imenovanja novega kabineta. Napovedal je še, da bo uvedel položaj namestnika vodje ruskega varnostnega sveta, na katerega bo imenoval Medvedjeva.

Predsednik je za novega premierja že predlagal vodjo ruske davčne uprave Mihaila Mišustina. 53-letni Mišustin, ki širši javnosti ni poznan, davčno upravo vodi od leta 2010. Glasovanje o novem premierju v ruskem parlamentu naj bi potekalo v roku enega tedna.

Putin je sicer v govoru v parlamentu napovedal tudi nove finančne spodbude za povečanje rodnosti. "Usoda Rusije in zgodovinski obeti so odvisni od tega, koliko nas je," je poudaril.

V Rusiji število rojstev upada, ker starši postajajo pripadniki generacije, rojene v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je stopnja rodnosti zaradi gospodarske negotovosti drastično upadla.

Putin, ki ima dve hčeri, želi, da bi se število rojstev do leta 2024 povečalo z 1,5 otroka na žensko na 1,7. "Naša zgodovinska dolžnost je zagotoviti stabilno rast prebivalstva," je dejal.

Revščina je po njegovem mnenju glavni dejavnik, da se Rusi ne odločajo za večje družine, zato je napovedal finančne spodbude. Obljubil je, da bodo starši enkratno denarno pomoč, ki letos znaša približno 6800 evrov, dobili tudi ob rojstvu prvega otroka in ne šele ob rojstvu drugega. V Rusiji so denarno pomoč za družine ob rojstvu drugega in vsakega naslednjega otroka uvedli leta 2007.

pišeta Jure Kos in Blaž Mohorčič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.