1. 3. 2022, 15:14 | Vir: STA

Ruska vojska skupaj s separatisti Ukrajino odrezala od Azovskega morja

Xinhua/STA

Ruska vojska in proruski uporniki na vzhodu Ukrajine so uspešno združili moči ter prevzeli nadzor v ključni regiji vzdolž Azovskega morja, je danes, šesti dan ruske invazije na Ukrajino, sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov. Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat ni potrdila.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je tako dostop ukrajinskih sil do Azovskega morja od danes "popolnoma blokiran".

Konašenkov je še pojasnil, da so pripadniki ljudske milice iz Donecka prodrli do administrativne meje ukrajinske regije Doneck in se tam povezali z ruskimi vojaki, ki so že pred tem prevzeli nadzor nad ukrajinskimi okrožji ob Azovskemu morju.

Dejal je še, da je ruska vojska danes z morja streljala z visoko preciznim orožjem dolgega dosega ter v Ukrajini zadela dve letališči in tri radarje.

Poveljniki separatističnih sil so pred tem sporočili, da je njihov cilj popolna kapitulacija strateško pomembnega pristaniškega mesta Mariupol ob Azovskem morju ter da so danes že uspeli v veliki meri "uničiti" kraj Volnovaha, kakšno uro vožnje severno od Mariupola, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mariupol je sicer danes brez elektrike.

Azovsko morje je celinsko morje, ki predstavlja stranski zalivski severnovzhodni del Črnega morja. Na severu ga omejuje Ukrajina, na vzhodu Rusija in na zahodu polotok Krim.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol