21. 3. 2022, 22:00 | Vir: STA

Ruske sile nadaljujejo ofenzivo v Ukrajini, pri čemer se osredotočajo na večja ukrajinska mesta

Profimedia

Ruske sile so nadaljevale obstreljevanje ukrajinskih mest, med drugim prestolnice Kijev, prvič pa tudi črnomorskega mesta Odesa.

Ukrajinska stran je medtem zavrnila ruski ultimat glede predaje v Mariupolju. Danes so se nadaljevala pogajanja ukrajinske in ruske delegacije, ukrajinska kriza pa je tudi v središču pogovorov EU in zahodnih voditeljev.

V nedeljo zvečer so ruske sile bombardirale zahod Kijeva in pri tem zadele stanovanjske stavbe in nakupovalno središče. Umrlo je najmanj osem ljudi. V prestolnici bo od drevi do srede zjutraj znova veljala policijska ura, je sporočil kijevski župan Vitalij Kličko.

Prvič od začetka ruske invazije je bila tarča napada tudi ključno pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. Ruske sile naj bi napadle stanovanjska poslopja na obrobju mesta, o žrtvah za zdaj ne poročajo.

V ruskem obstreljevanju Sumija na severovzhodu države je bil zadet 50-tonski rezervoar amonijaka v tovarni Sumihimprom, zaradi česar je iz nje nekaj ur uhajal amoniak. V jedrski elektrarni v Černobilu pa so prvič od ruske zasedbe območja nuklearke uspeli opraviti rotacijo osebja, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in to označila za pozitivno novico, osebje pa pohvalila zaradi dela v izjemno težkih razmerah.

Številni še naprej skušajo ubežati spopadom

V nedeljo je po humanitarnih koridorjih iz več ukrajinskih mest zbežalo 7295 ljudi, od tega jih je skoraj 4000 zbežalo iz Mariupolja v Zaporožje, je sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Tudi danes naj bi vzpostavili osem koridorjev, je povedala Vereščukova, a dodala, da med njimi ni koridorja za Mariupolj.

Rusija je v nedeljo od Ukrajine zahtevala, naj njeni vojaki odložijo orožje in to mesto ob Azovskem morju danes zjutraj zapustijo. Kijev je ultimat zavrnil. Vereščukova je rusko stran obtožila "namerne manipulacije" in ponovila, da smo v Mariupolju, kjer v katastrofalnih razmerah in ob nenehnem obstreljevanju ostaja ujetih okoli 300.000 ljudi, priča "dejanskemu zajetju talcev".

Od ruske invazije na Ukrajino pred slabimi štirimi tedni je iz te države pobegnilo skoraj 3,5 milijona ljudi, so sporočili Združeni narodi. Pri tem so sosednje države pohvalili, ker so izkazale izjemno sočutje do "skrajne stiske" teh ljudi. Največ, več kot dva milijona, jih je prečkalo mejo s Poljsko.

Medtem se nadaljujejo diplomatski napori za končanje vojne. Ukrajinska in ruska delegacija sta prek videopovezave danes nadaljevali pogovore. V Moskvi sicer ocenjujejo, da na njih ni prišlo do pomembnega napredka in za zdaj ne vidijo možnosti za srečanje na najvišji ravni med predsednikoma Rusije in Ukrajine, Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim, so poročali ruski mediji.

V Bruslju medtem zunanji ministri EU razpravljajo o možnosti nadaljnjih sankcij proti Rusiji, ki ji očitajo "množične vojne zločine" v Ukrajini. Eno ključnih vprašanj je, ali oziroma kdaj bo unija prepovedala uvoz ruske nafte in plina. Litva svari pred oklevanjem s sankcijami, saj da bi bilo to zelo slabo sporočilo.

Iz Kremlja pa so v luči pozivov k prepovedi trgovanja z Moskvo, ki jih je slišati v EU, opozorili, da bi embargo na uvoz ruske nafte neposredno prizadel vse. Je pa k temu Evropo danes pozval ukrajinski predsednik Zelenski.

Pogovori glede ukrajinske krize se nadaljujejo tudi na mednarodnem političnem parketu

Danes se bodo o usklajenem odgovoru na rusko agresijo pogovarjali predsednika ZDA Joe Biden in Francije Emmanuel Macron ter premierji Nemčije Olaf Scholz, Italije Mario Draghi in Velike Britanije Boris Johnson. Biden bo sicer ta teden prispel v Evropo, kjer se bo v četrtek in petek udeležil izrednega vrha Nata in vrha EU v Bruslju, nato pa bo obiskal še Poljsko.

V Moskvi so se sicer danes odzvali na nedavne Bidnove izjave, v katerih je ruskega predsednika Putina zaradi ruske agresije nad Ukrajino označil za vojnega zločinca. Na pogovor so poklicali ameriškega veleposlanika v Moskvi Johna Sullivana in mu izročili protestno pismo. Ob tem so zatrdili, da je Biden s svojimi izjavami ogrozil ameriško-ruske vezi.

Slovenija pa bo ponovno okrepila diplomatsko navzočnost v Ukrajini. Premier Janez Janša je prek Twitterja napovedal, da bo Slovenija naslednji teden nazaj v Kijev poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU.

Pripravila Simona Grmek

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol