STA | 20. 3. 2022, 17:47

''Ruske sile so prišle, da nas iztrebijo, nas ubijejo ... ''

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ponovno izpostavil pogajanja z Rusijo kot edini način za končanje vojne v Ukrajini. "Pripravljen sem na pogajanja z njim," je dejal, pri čemer je mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je svoj poziv k pogajanjem s Putinom izrekel v pogovoru za ameriško televizijo CNN. "Mislim, da brez pogajanj ne moremo končati te vojne," je dejal.

Ukrajinski predsednik in drugi predstavniki države so Rusijo v preteklih dneh obtožili vojnih zločinov. Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolj bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so sporočile tamkajšnje mestne oblasti.

"Ruske sile so prišle, da nas iztrebijo, nas ubijejo" 

S to izjavo je pred kratkim javno nastopil ukrajinski predsednik Zelenski, da je Rusija v Ukrajini zagrešila genocid, pa je zatrdila tudi podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, ki je spregovorila za britansko televizijo Sky News. Na vprašanje, ali meni, da je Rusija v njeni državi zagrešila genocid, je odgovorila: "To ni vprašanje, to je realnost, s katero se soočamo." Dodala je, da je tožilstvo odprlo 2000 preiskav proti ruskim vojakom, vključno s preiskavami posilstev in umora.

Ukrajinski voditelj Zelenski, ki je z javnim uporom proti Putinu in njegovim silam dosegel status narodnega heroja, pa je govoril tudi o ukrajinskem uporu proti ruski vojski in sporočil, da je v boju doslej umrlo več tisoč ruskih vojakov. "Če obstaja le en odstotek možnosti, da ustavijo to vojno, mislim, da moramo zagrabiti to priložnost," je dejal in pozval k pogajanjem in pogovorom s Putinom. "Če ti poskusi propadejo, bo to pomenilo tretjo svetovno vojno," je dodal.

Turčija je medtem danes sporočila, da sta Rusija in Ukrajina dosegli napredek v pogajanjih o zadržanju invazije in da sta strani "blizu dogovoru". "Seveda ni lahko doseči dogovora, medtem ko teče vojna, ko civilisti umirajo, a radi bi rekli, da smo dosegli zakon," je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu je ta teden obiskal tako Rusijo kot Ukrajino, saj ima Turčija z obema tesne vezi. Skušal je nastopiti kot posrednik v pogovorih. Ankara je prejšnji teden tudi gostila zunanja ministra Rusije in Ukrajine.

Ruski in ukrajinski pogajalci so se v zadnjem tednu srečavali prek videopovezave. Kot je danes poročal časnik Ukrajinska pravda, naj bi se pogovori prek spleta nadaljevali v ponedeljek. Ob tem so navajali še vodjo poslanske skupine Služabnik naroda Davida Arahamia, ki je pojasnil, da pogovori potekajo vsak dan, tudi danes.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.