13. 10. 2019, 09:38 | Vir: STA

Ruski astronavti do prvega vesoljskega zrezka s pomočjo 3D-tiskalnika

profimedia
Ruski astronavti do prvega vesoljskega zrezka s pomočjo 3D-tiskalnika (foto: profimedia)

Ruskim astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji je kot prvim uspelo, da so s pomočjo 3D-tiskalnika prišli do mesa. "Gre za majhen grižljaj za človeka, a velik za človeštvo," je besede prvega človeka na Luni izpred 50 let parafraziral Jusef Khesuani iz ruske družbe 3D Bioprinting Solutions, kjer so napravo izdelali.

Kot so pred dnevi pojasnili v ruski družbi, jim je poskus uspel že septembra. Pri tem je t.i. "bio tiskalnik" s pomočjo magnetnih polj v breztežnostnem prostoru izdelal umetno snov, podobno mesu goveda, zajca in ribe. V Moskvi izdelani tiskalnik je po navedbah svojih avtorjev prvi tiskalnik na svetu, s katerim je mogoče v breztežnostnem prostoru izdelovati manjše količine umetnega mesa.

Poskus je potekal pod vodstvom ruskega astronavta Olega Skripočke. Celice, ki so jih za pripravo mesa uporabili pri poskusu v vesolju, so dala na voljo podjetja iz ZDA in Izraela.

Proizvodnja umetne, mesu podobne snovi, je v breztežnostnem prostoru lažja kot pa v pogojih, kjer veljajo zakoni gravitacije. A kot je povedal Khesuani, bi znanstveniki za proizvodnjo večjih količin mesa v vesolju potrebovali bolj kompleksne naprave.

Običajno jedo astronavti na misijah v vesolju posušeno meso ali pa takšno zapakirano v vakuum.

Ker nova tehnologija omogoča, da bi bilo treba na Mednarodno vesoljsko postajo dobavljati manjše količine hrane, bi lahko v prihodnje pošiljali večje odprave v bolj oddaljene kotičke vesolja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal astronavt Oleg Kononenko.

Če bi potovali dlje od Zemlje na bolj oddaljene planete v Sončevem sistemu, potem s seboj ne bi mogli jemati tako velikih količin hrane kot doslej. "V vsakem primeru bi morali gojiti in izdelovati hrano na krovu vesoljskega plovila," je še dejal Kononenko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.