A. B. | 24. 3. 2022, 16:50

ADIJO, PREMOŽENJE? Ne le svojih superjaht: ruski oligarhi prodajajo še svojega "Picassa", "Warhola" ...

Roman Abramovič je na seznamu ruskih milijarderjev, ki so jih doletele sankcije Evropske unije.

Profimedia

Ruski milijarderji počasi praznijo svoja švicarska skrivališča. V njih se ne skrivajo le superjaht, temveč tudi umetnine. Koliko so vredne?

Ruski oligarhi se ne ukvarjajo več le s skrivanjem svojih superjaht, kot to počne Roman Abramovič, o katerem so že pisali. Ruski milijarderji sedaj svojo pozornost posvečajo še drugemu delu svojega premoženja, in sicer eni najbolj dobičkonosnih panog v umetnosti - slikarstvu.

Zaradi sankacij proti Rusiji jih namreč skrbi, da jim bodo vsa umetniška dela zasegli, poroča Page Six

"Kakšnih šest ruskih oligarhov poskuša po tihem prodati dela Picassa, Warhola, Jeffa Koonsa, Modiglianija, Kandinskega, Damiena Hirsta in Basquiata. Njihova vrednost se giblje med 30 in sto milijoni dolarjev," je za Page Six povedal vir, ki ni želel biti imenovan. Za zdaj še ni znano, kdo so ti prodajalci.

Ruski oligarhi v preprodajo.

Ruski oligarhi v preprodajo.

Profimedia

Picasso v londonski galeriji. 

A galerije se poslovanju z Rusi izogibajo. "Položaj s sankcijami se tako hitro spreminja, da se lahko tisti, s komer posluješ, že v dveh tednih znajde na seznamu sankcioniranih," je za Bloomberg dejal pravnik in poznavalec trga umetniških del Nicholas O' Donnell, "bilo bi nespametno, če bi povsem neprevidno poslovali z njimi," so zapisali na Siol.net. 

Konec varnega skrivanja umetnin v Švici?

Premožni Rusi pa so do zdaj svoje zbirke hranili v "freeportih." To so skladišča, ki ležijo na neobdavčenih območjih držav, kar je zanje, glede na vrednosti, ki jih hranijo, sanjsko. Poskusi skrivanja po Rusiji so se tako raje spreobrnili v poskuse preprodaje umetnin, za katere pa kljub vsemu zahtevajo enormne vsote. 

Preberite tudi: Kako si Abramovič predstavlja, da mu bo uspelo skriti 140-metrsko jahto? 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec