A.B. | 2. 3. 2022, 22:44

Abramovič se poslavlja: prodal bo nogometni klub Chelsea, denarju se odpoveduje

Profimedia

''To je bila izjemno težka odločitev, boli me, da se moram posloviti na ta način ... Verjamem pa, da je to v najboljšem interesu kluba.'' S temi besedami je lastnik nogometnega kluba Chelsea, Roman Abramovič, danes potrdil, da se dokončno poslavlja. Na uradni spletni strani londonskega kluba Chelsea je prvič javno potrdil, da bo klub prodal, izkupiček pa namenil ukrajinskim beguncem. 

V poslovilnem zapisu je 55-letni Abramovič, ki ima pod palcem dobrih 13 milijard evrov premoženja, poudaril: ''Privilegij je bil, da sem bil lahko del tega kluba in ponosen sem na vse naše dosežke. Chelsea bo za vedno v mojem srcu,'' ter ob tem izrazil upanje, da se bo še kdaj vrnil na londonski nogometni stadion Stamford Bridge. Spomnimo, tajkun izraelsko-ruskih korenin je Chelsea kupil junija 2003 in z njim v slabih 20 letih lastništva požel številne uspehe na nogometnih zelenicah.

Svojo odločitev o prodaji kluba in prenosu celotnega izkupička v neprofitno dobrodelno organizacijo je pojasnil z besedami: ''V tej zgodbi nisem bil nikoli zaradi denarja, temveč zaradi strasti do nogometne igre in kluba. Zapovedal sem, da se ob prodaji kluba ustanovi fundacija, ki bo prejela celoten izkupiček od prodaje in skrbela za žrtve vojnega napada v Ukrajini.''

Zapisal je tudi, da je takšno odločitev sprejel zaradi varovanja interesov nogometnega kluba Chelsea, saj se je v preteklih dneh znašel pod drobnogledom kritične javnosti zaradi prijateljevanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. ''V trenutni situaciji sem se odločil za prodajo kluba in verjamem, da je to v najboljšem interesu kluba, navijačev, zaposlenih in partnerjev,'' je zapisal in dodal, da postopek prodaje najverjetneje ne bo potekal hitro. Ob tem pa so v javnosti že zaokrožile prve špekulacije, da naj bi na lastništvo kluba naskakoval švicarski milijarder in filantrop Hansjörg Wyss, pojavila pa so se tudi namigovanja, da se Abramovič morda klubu ne odpoveduje dokončno. Takšno potezo naj bi namreč storil preventivno vsled ostrim sankcijam (zamrznitvam premoženja), ki so te dni uperjene proti celotni Rusiji in ruskim oligarhom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord