A.B. | 20. 1. 2022, 18:50

''Ruski vdor v Ukrajino bi rezultiral v svetovno katastrofo''

Profimedia

Zaradi naraščajoče napetosti med Rusijo in Ukrajino se prižiga čedalje večje število rdečih alarmov. Ameriški predsednik Biden je nedavno pomenljivo dejal, da bi ''manjši vdor Rusije v Ukrajino'' sprožil ''SAMO manjši odziv zaveznic Nata,'' zadevo pa je komentiral tudi britanski premier Boris Johnson, ki je napovedal, da bi bil ''vsakršen vdor Rusije v Ukrajino katastrofa za cel svet.''

ZDA, Nemčija in zahodne zaveznice so enotne: ruska agresija v ukrajinskem konfliktu ni sprejemljiva. Na novinarski konferenci, ki je danes potekala v Belinu, je nemška ministrica za zunanje zadeve, Annalena Baerbock, pozvala Rusijo k umiritvi naraščajočega konflikta v Ukrajini, obenem pa opozorila, da so zahodne zaveznice pripravljene ukrepati, tudi če bi to vključevalo ukrepe, ki bi za seboj potegnili negativne gospodarske posledice. ''Rusijo pozivamo, da sprejme ukrepe za deeskalacijo,'' je odločno dejala in poudarila pomen ohranitve miru v Evropi. 

Na skupni novinarski konferenci Nemčije, ZDA, Francije in Velike Britanije je bil prisoten tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki se je strinjal z besedami nemške kolegice in dodal, da je zdaj le od Rusije odvisno, ali bo izbrala pot diplomacije ali pa se bo podala na pot eskalacije, ki bi lahko imela '''hude posledice''. Kot enega od sredstev pritiska na Rusijo je izpostavil plinovod Severni tok 2, ki povezuje Nemčijo in Rusijo. Slednji je že nekaj časa v igri kot možna pogajalska točka v nastali krizi. Čeprav je Nemčija pred časom zatrjevala, da je plinovod predvsem komercialno sredstvo in da ga ne bi smeli ustaviti iz političnih razlogov, je nemški kancler Olaf nedavno dejal, da so zdaj ''odprte vse opcije,'' Blinken pa je poudaril: ''Treba je izpostaviti, da po Severnem toku še ne teče plin, zato je plinovod zdaj sredstvo pritiska Nemčije, ZDA in zahodnih zaveznic - in ne Rusije.''

Na resnost razmer na rusko-ukrajinski meji je danes opozoril tudi britanski premier Boris Johnson, ki je poudaril, da bi ''ruski vdor v Ukrajino pomenil katastrofo za cel svet,'' ter dodal, da Velika Britanija trdno podpira ukrajinsko suverenost. 

Medtem pa v Moskvi vztrajajo, da ne načrtujejo oboroženega napada na Ukrajino - a s pogojevanjem: v zameno za umiritev razmer so namreč izstavili vrsto varnostnih zahtev, vključno s prepovedjo vstopa Ukrajine v zvezo Nato. 

Pogovori o umiritvi razmer se bodo nadaljevali konec tedna v Ženevi, saj naj bi se tam v petek sestala ameriški državni sekretar Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.