N.Z. | 28. 3. 2022, 13:17

Tako se je Miša skupaj s tankom predal za 10.000 dolarjev in ukrajinsko državljanstvo

profimedia

Ukrajinski minister za notranje zadeve Viktor Andrusiv je povedal, da je ruski vojak Miša po telefonu poklical ukrajinsko policijo in se dogovoril za srečanje.

Miša je sebe in svoj tank nato na dogovorjen način predal ukrajinski vojski v zameno za nagrado v višini 10.000 dolarjev in priložnost za ukrajinsko državljanstvo.

Miša je v očeh Vladimirja Putina veljal za vojnega zločinca še preden se je predal skupaj z bojnim tankom T-72B3, saj sta člana njegove ekipe pred tem že pobegnila, njegov nadrejeni pa naj bi že izdal ukaz, da ga bodo ustrelili.

SMS-ji z obljubami za ruske vojake

Ukrajinski minister za notranje zadeve Viktor Andrusiv je po njegovi predaji povedal, da je njihovi policiji uspelo identificirati telefone, ki jih uporabljajo Rusi: »... in zdaj na te številke redno pošiljamo SMS-obvestila, da se ruski vojaki lahko predajo skupaj z bojno opremo.«

Tako je v stik z ukrajinsko policijo uspel priti tudi Miša. »Poklical naj bi pred dnevi, podatek o njem pa smo predali ukrajinski obveščevalni službi. Povedal je, da ne vidi smisla v tej vojni, da jim je hrane praktično zmanjkalo, pa tudi, da je rusko upravljenje z vojno kaotično ali pa ga sploh ni. Rusi so dvignili roke!«

Ob srečanju in predaji Miše s tankom je ukrajinska vojska uporabila dron s kamero, da bi se prepričala, da ne gre za kakšno past. Specialci so nato prijeli Mišo, ko je ta ležal z obrazom proti tlom in z dvignjenimi rokami.

Minister Andrusiv je še dodal, da bo Misha preostanek vojne preživel v ujetništvu, kjer pa mu praktično ne bo nič manjkalo: »... v udobju, s televizijo, telefonom, kuhinjo in tušem.«

Mamljive ponudbe tudi od podjetij

Pri Večernjem listu še pišejo, da je ukrajinski proizvajalec orožja Ukroboronprom pred časom že ponujal milijon dolarjev za zajetje ruskih letal. Takrat je bilo rečeno, da se na ponudbo lahko odzovejo prebežniki iz ruske vojske.

»Pilotom Ruske Federacije smo pripravljeni za sodelovanje v programu zagotoviti državljanstvo svobodne države,« so takrat razglasili pri Ukroboronpromu in dodali, da bodo za nameček namenili še 500.000 dolarjev za vsak bojni helikopter, ki bi ga zaplenili Rusom in bi bil še vedno uporaben.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord