19. 3. 2022, 11:06 | Vir: STA

Rusom uspelo odrezati ukrajinsko vojsko od Mariupolja (obroč pa se še naprej oži)

profimedia

Potem ko je ruska vojska v petek sporočila, da se obroč okoli obleganega mesta Mariupolj oži, je danes ukrajinska vojska priznala, da so "začasno" izgubili dostop do Azovskega morja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Okupatorji so na območju Donecka deloma uspešni, začasno so Ukrajini onemogočil dostop do Azovskega morja," je zapisano v sporočilu ukrajinske vojske.

Rusija je sicer že od začetka marca trdila, da so njene sile ukrajinski vojski onemogočile dostop do Azovskega morja, ob katerem leži strateško pristanišče Mariupolj.

Ruska stran je v petek sporočila tudi, da boji že potekajo v samem mestu Mariupolj. Danes je predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Vadim Denisenko povedal, da trenutno potekajo boji za jeklarno Azovstal, ki leži na obrobju mesta.

"Ena največjih jeklarn v Evropi se uničuje," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Iz Mariupolja še naprej prihajajo poročila o grozljivih razmerah. Ljudem zmanjkuje vode in hrane, ni elektrike in ogrevanja, na ulicah ležijo trupla, poroča AFP.

Ukrajinski poslanec Dmitro Gurin, čigar starši so ujeti v mestu, je za BBC razmere opisal kot srednjeveške. "Ljudje so brez hrane in, kar je še huje, brez vode, tanki obstreljujejo bloke, tako da ne morejo ven. Sedijo v kleteh in čakajo, da bodo umrli," je dejal.

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so iz zaklonišča pod ruševinami gledališča v mestu, ki so ga v sredo bombardirale ruske sile, doslej rešili 130 ljudi. V zaklonišču naj bi jih bilo sicer preko tisoč, večinoma žensk in otrok.

Prizadevanja za rešitev ljudi otežujejo ulični boji, je danes sporočil župan Vadim Bojčenko. Pojasnil je, da mesto nenehno obstreljujejo s tanki in topništvom, poroča BBC.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord