19. 5. 2021, 15:17 | Vir: STA

Ryanair dosegel eno redkih zmag na Sodišču EU

Profimedia

Evropska komisija po mnenju Sodišča EU ni v zadostni meri utemeljila odločitve o odobritvi državnih pomoči letalskima prevoznikoma KLM in portugalskemu TAP. Državno pomoč, ki ji je komisija prižgala zeleno luč, je na luksemburškem sodišču izpodbijal irski nizkocenovnik Ryanair.
 

Splošno sodišče unije je Evropski komisiji naložilo, naj vnovič pripravi pravno podlago z jasnimi argumenti, zakaj je odobrena državna pomoč letalskima prevoznikoma skladna s konkurenčnim pravom.

Kot navaja AFP, je Sodišče EU razveljavilo odločitev Evropske komisije, ki je Nizozemski prižgalo zeleno luč za državno pomoč tamkajšnjega prevoznika KLM. Tega je, kot večino drugih letalskih družb, na kolena spravila pandemija covida-19.

A kot je v sodbi izpostavilo sodišče, bodo učinki razveljavitve (vključno z izterjavo že odobrene pomoči) začasno ustavljeni, dokler komisija ne sprejme nove. To pomeni, da letalskim družbam za zdaj ne bo treba vračati denarja.

TAP je od portugalske vlade prejel ugodno posojilo v višini 1,2 milijarde evrov, KLM pa je prejel posojilo in državno poroštvo v skupni vrednosti 3,4 milijarde evrov.

V ločenem primeru je Ryanair izgubil pritožbo zoper špansko pomoč domačim prevoznikom, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.