28. 9. 2018, 12:08 | Vir: STA

Ryanairova letala zaradi stavke znova na tleh

Profimedia

Piloti in kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair v Nemčiji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji bodo danes stavkali. Ryanair je odpovedal okoli 200 poletov od skupno 2400, ki jih ima sicer na urniku.

Tako piloti kot kabinsko osebje od Ryanaira zahtevajo povišanje plač in izboljšanje pogojev dela. Ryanair je stavko označil za nepotrebno in dodal, da bo večina zaposlenih danes delala, odpovedal je okoli 200 letov.

Letalski prevoznik sicer ni objavil seznama odpovedanih letov. Prizadete potnike namesto tega o stavki in njihovih možnostih obvešča individualno. Več sindikatov bo ob stavkah danes pripravilo tudi protestne shode delavcev. Ryanair je največji evropski nizkocenovni prevoznik. Povezuje več kot 215 letališč v 37 državah in zaposluje okoli 14.500 ljudi. V poslovnem letu 2017/18 je podjetje vknjižilo 7,15 milijarde evrov prihodkov in ustvarilo 1,45 milijarde evrov dobička.

Podjetje, ki se je dolgo upiralo združevanju svoje delovne sile v sindikate, se je od začetka leta soočilo že z vrsto stavk osebja, ki upravlja z letali. Delavci zahtevajo pravice v skladu z nacionalnimi zakonodajami svojih domačih držav. Tokratna stavka je druga usklajena panevropska.

Belgijski sindikat CNE je sicer podjetje obtožil, da deluje "neodgovorno", saj naj bi za danes odpovedalo premalo poletov. To naj bi še posebej veljalo za letališče Charleroi. S tem naj bi Ryanair tvegal ustvarjanje "napetosti in negotovosti za vse delavce na letališču, pri Ryanairu in prizadetih potnikih", CNE svari celo pred kaosom. Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc pa je Ryanair že pozvala, naj potnikom, ki bodo zaradi stavke ostali brez leta, zagotovi primerno kompenzacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.