11. 2. 2021, 15:14 | Vir: STA

S ponedeljkom odpiranje vseh trgovin; nič več obveznih testiranj za potrošnike

Nebojša Tejić/STA

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike, je povedala državna sekretarka Ajda Cuderman.

Obstoječi odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom je vlada podaljšala do nedelje, v ponedeljek pa bo v veljavo stopil novi odlok. V njem se izjeme, za katere je dovoljeno opravljanje dejavnosti, širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti ne glede na vrsto blaga in prodajno površino. "To pomeni, da so z odlokom dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev," je na vladni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu.

Najpomembnejša sprememba pa je, da novi odlok od potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev, je nadaljevala Cudermanova.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Še ena sprememba v novem odloku je ta, da bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji odslej urejena v okviru določil o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih. To pomeni, da tudi za to dejavnost ni zahtevano testiranje zaposlenih.

Pri drugih storitvah pa bo zahtevano redno testiranje zaposlenih. Slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej sodijo tudi tržnice, in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.

V ta sklop sodijo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali. Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je v odloku skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.

V skladu s širšo vladno odločitvijo sicer tudi glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vlada sicer pripravlja poseben protokol za zaposlene v trgovinskih in drugih dejavnostih, ki so sproščene, ki bo določil prioritetno obravnavo testiranja zaposlenih, država pa bo povrnila stroške, je tudi povedala Cudermanova. "To bo konkretizirano v nekaj dneh," je napovedala. S tem je odgovorila na vprašanje, kako bodo trgovci in drugi gospodarski subjekti lahko zagotovili pravočasno testiranje svojih zaposlenih.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.

Cudermanova je sicer poudarila, da bo nadaljnje sproščanje ukrepov odvisno od epidemiološke situacije. "Še posebej potrošnike nagovarjamo, da na koriščenje storitev hodijo zdravi in ob spoštovanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je dejala.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ