1. 5. 2020, 06:35 | Vir: STA

S ponedeljkom parkiranje ponovno plačljivo

Tina Kosec/STA

Mestne občine bodo ob vedno daljšem seznamu ponudnikov, ki lahko po praznikih spet obratujejo, v ponedeljek 4. maja ponovno uvedle parkirnine. Kot so zapisali v združenju mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih, kar bi lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov.
 

V prestolnici, kamor vsakodnevno migrira največ ljudi, bodo tako v ponedeljek vse javne parkirne površine ponovno plačljive, so pa na Mestni občini Ljubljana izpostavili, da bodo maja še naprej zagotavljali brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tamkajšnje zaposlene.

Mariborski mestni svet je na dopisni seji, ki je potekala od torka do danes, potrdil odločitev o tem, da mestna občina od ponedeljka znova uvaja plačljivo parkiranje na javnih parkiriščih v občinski lasti. Gre za parkirne površine na belih conah ter na plačljivih parkiriščih v Sodni ulici, Mlinski ulici, Loški ulici in na Rakuševem trgu.

Kot so pojasnili na mariborski občini, so strokovne službe pri rednih dnevnih ogledih parkirnih površin v njihovi lasti opazile, da so parkirišča v poslovnem času zasedena kar 90-odsotno, to pa stanovalcem z dovolilnicami povzroča težave.

Zaradi dosedanjega brezplačnega parkiranja bodo nižji tudi proračunski prihodki, ki jih mestna občina sicer namensko uporablja za urejanje javnih površin. Glede na projekcije občinskih služb naj bi izpad prihodka do konca aprila znašal dobrih 285.000 evrov.

Številne občine so se pobiranju parkirnin odpovedale, ko je vlada v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa začasno ustavila javni potniški promet. Ta sicer še ne bo začel obratovati. Vladni govorec Jelko Kacin je danes dejal, da so v pripravi ukrepi, s katerimi bi javni potniški promet sprostili 11. maja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.