26. 3. 2022, 08:01 | Vir: STA

S prihodom pomladi na vas preti SKRITA nevarnost (in ne, ne govorimo o alergijah)

Profimedia

Slovenija spada med države, kjer imajo prebivalci večjo možnost, da se bodo srečali z nadlogo, ki jim prinese številne težave.

Začele se bodo odvijati številne aktivnosti na prostem, med drugim ljudje pogosto zaidejo v gozdove in druge predele, kjer pa na njih lahko prežijo klopi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ljudi vabijo k cepljenju.

V Sloveniji je daleč najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se je mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem. Ob tem stroka opozarja tudi na previdnostne ukrepe, saj se s toplejšim vremenom prične tudi aktivnost klopov, s tem pa je večja tudi verjetnost okužb, ki lahko resno ogrozijo zdravje ljudi.

Zaščita je ključna

Nevarnost okužbe včasih traja že od februarja pa vse do novembra. Vbod klopa pri človeku ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestetičen učinek, zato vbodi pogosto ostajajo neopaženi, predvsem pri otrocih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIJZ (@_nijz_)

Če je klop okužen z virusom KME ali povzročiteljem lymske borelioze, lahko med sesanjem krvi na človeka prenese povzročitelja bolezni. Po vbodu okuženega klopa sicer ne pride vedno do okužbe gostitelja, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj. Tisti ljudje, ki so bile v preteklosti že okuženi z virusom KME, so pred boleznijo zaščiteni.

Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite, oblačila pa naj bodo svetle barve, da klopa na njih laže opazimo. Strokovnjaki svetujejo, da se namažemo z repelentom, ki klope odganja, po vrnitvi iz narave pa moramo natančno pregledati telo, se stuširati in umiti glavo. Oblačila je treba dobro skrtačiti in oprati.

Zelo resne posledice

Sicer pa se lahko pred klopnim menigoencefalitisom, virusno boleznijo osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost in sposobnost koncentracije, pa tudi ohromelost, približno eden do dva odstotka odraslih pa lahko zaradi nje celo umre, zaščitimo s cepljenjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIJZ (@_nijz_)

Slednjega priporočajo vsem ljudem od enega leta starosti, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer je KME endemičen. Priporočljivo je cepljenje s prvima dvema odmerkoma opraviti v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez pet do 12 oziroma devet do 12 mesecev, kar je odvisno od vrste cepiva, nato so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez tri, pozneje pa na pet let.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel