11. 2. 2021, 13:07 | Vir: STA

S prodajo delno ponarejenih starodavnih knjig želeli zaslužiti milijone

Policija

Slovenski in madžarski preiskovalci so preprečili prodajo starodavnih knjig neprecenljive vrednosti. Kot so danes sporočili z Generalne policijske uprave, so si osumljenci, ki so jih lani prijeli v Ljubljani, obetali, da bodo s ponaredki, ki jih delno sestavljajo strani iz več kot tisoč let starih verskih knjig, zaslužili tri milijone evrov.
 

Madžarski varnostni organi z oddelka za transnacionalni kriminal Nacionalnega urada za preiskovanje Pecs so poleti 2019 prejeli informacijo, da več oseb išče kupce za starodavne knjige oz. kodekse, domnevno stare več sto let.

Kot so danes še sporočili z Generalne policijske uprave, so nato med preiskavo madžarski varnostni organi odkrili, da so med domnevnimi storilci madžarski in tuji državljani, predmet prodaje pa so bili trije usnjeni rokopisi z verskimi motivi, ki naj bi izvirali z območja Bližnjega vzhoda.

Madžarska policija se je povezala s slovensko policijo, ki je na podlagi evropskega preiskovalnega naloga pridobila odredbo za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so jih izvajali na območju Slovenije. Pri tem so identificirali vse osumljence, ki so se s tujim kupcem predhodno dogovorili za sestanek v Ljubljani v upanju, da bodo prodali verske predmete.

Zaključna akcija je potekala avgusta lani v Ljubljani, v njej pa je sodelovalo več različnih enot slovenske policije. Prijeli so pet osumljencev, in sicer po dva državljana Madžarske in Slovenije ter enega hrvaškega državljana. Ob tem so zasegli tri knjige.

Preiskovalci so z osumljenimi opravili razgovore zaradi utemeljenega suma posesti ukradenih predmetov. Istočasno so madžarski preiskovalci opravili hišni preiskavi pri udeleženih madžarskih storilcih, ki sta bila prijeta v Sloveniji, in zaslišali še enega madžarskega državljana.

Po opravljenih aktivnostih so slovenski preiskovalci zadevo predali pristojnemu državnemu tožilstvu, ki je 10. septembra lani zasežene predmete predalo pristojnim madžarskim organom.

Vse od prijetja osumljencev je potekal strokovni pregled zaseženih predmetov

Pristojni madžarski organi so namreč za pregled verskih knjig odredili sodnega izvedenca. Strokovnjaki so na podlagi pregleda knjig ugotovili, da so zaseženi predmeti ponarejeni, vendar dajejo videz originalnih verskih knjig.

Ugotovili so, da so bile zasežene knjige z namenom zavajanja morebitnih kupcev narejene oziroma sestavljene z uporabo delno pristnega gradiva, po vsej verjetnosti z uporabo posameznih strani iz pristnih knjig. Preiskava je pokazala, da nekatere strani zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz časa od 12. do 16. stoletja, so navedli na Generalni policijski upravi.

Na Madžarskem trenutno še potekajo preiskave in nadaljnji strokovni pregledi, da bi ugotovili izvor zaseženih artefaktov.

Pristni deli knjig se v skladu z madžarsko zakonodajo in mednarodnimi konvencijami štejejo za zaščiteno kulturno dobrino in so po mnenju sodnega izvedenca edinstveni, prav tako je pomembna njihova materialna vrednost, hkrati pa gre za neprecenljive predmete kulturne dediščine, so še dodali na Generalni policijski upravi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord