18. 11. 2019, 14:29 | Vir: STA

S projektom Donirana hrana razdelili več kot 1000 ton hrane

profimedia

V zadnjih petih letih so v sklopu projekta Donirana hrana razdelili več kot 1000 ton hrane, ki bi jo sicer zavrgli. Projekt presega prostovoljstvo, saj je v več kot 100 trgovinah vsakodnevno treba dvigniti hrano in jo razdeliti, je na današnji novinarski konferenci opozorila guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije Nadja Pahor Bizjak.

V zvezi sodeluje 59 klubov in vsi delujejo v svojih programih, imajo pa tudi nekaj skupnih dejavnosti.

Trenutno največ pozornosti namenjajo področju lakote, zato so začeli projekt Donirana hrana, kjer prostovoljci v 27 krajih po Sloveniji pobirajo hrano, ki bi jo trgovci sicer zavrgli.

Pobirati hrano vsak dan, po 102 trgovinah in še to v roku ene ure, je z vidika človeških virov zelo velik zalogaj, je na novinarski konferenci opozorila Pahor Bizjakova. V lanskem letu so pobrali 360 ton hrane, letos pa v zvezi pričakujejo, da je bodo pobrali več kot 400 ton. Po besedah guvernerke si več trgovcev želi sodelovati pri projektu, kot pa jih pravzaprav lahko sprejmejo.

V Zvezi Lions klubov Slovenije si zato prizadevajo, da bi ta projekt v dveh letih spravili na sistemsko raven.

V nekaterih občinah je projekt deloma sicer že prešel na sistemsko raven, saj zaposlujejo delavce, ki ga vodijo, je pojasnila guvernerka. Zveza pri projektu sodeluje tudi z drugimi humanitarnimi nevladnimi organizacijami, med drugim z Rdečim križem, Karitasom in Rotary klubom.

Sprva so morali zakonsko sploh opredeliti, kdo je doniranec, kdo donator in kdo lahko pobira hrano, je začetke sistemizacije projekta predstavila Pahor Bizjakova. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo tudi poseben razpis, preko katerega so klubi, ki se ukvarjajo s pobiranjem hrane, lahko pridobili ustrezne hladilnike in drugo opremo, ki omogoča, da hrano v ustreznih higienski pogojih pripeljejo na cilj.

"Zdaj pa potekajo dogovarjanja z ministrstvom za kmetijstvo, da pobiranje hrane ne bi več izvajali prostovoljci," je dejala guvernerka zveze. Tako bi bili ali ustanovljeni javni zavodi, ali pa bi financiranje prevzele občine, da bi to lahko prešlo s prostovoljstva v organizirano rešitev.

Trenutno je prejemnikov donirane hrane 3000, a kot je še opozorila Pahor Bizjakova, poleg tega obstaja še potreba, da donirana hrana pride tudi do starejših oseb.

Novinarske konference se je udeležila tudi predsednica organizacije Lions Club International Gudrun Yngvadottir, ki je kot prva ženska prevzela vodenje največje mednarodne prostovoljne dobrodelne organizacije na svetu.

Yngvdottirjeva je pohvalila delovanje slovenskih Lions klubov in dejala, da z veseljem podpirajo slovenske projekte, kakršen je tudi Donirana hrana.

Pri svojem delovanju je v ospredje postavila boj proti slepoti, lakoti, sladkorni bolezni, okolju in raku pri otrocih. Tako je novinarska konferenca potekala v Centru Iris - Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana. Yngvadottirjevi so med obiskom centra med drugim predstavili njihovo delovanje pri obravnavi slepih in slabovidnih otrok.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec