7. 11. 2021, 22:20 | Vir: STA

S protesti se krepi pritisk na pogajalce, da bi odločneje ukrepali zoper podnebne spremembe

profimedia
S protesti se krepi pritisk na pogajalce, da bi odločneje ukrepali zoper podnebne spremembe (foto: profimedia)

Po dveh množičnih protestih za podnebno pravičnost, ki sta minuli konec tedna spremljala konferenco svetovnih voditeljev COP26, se je danes v Glasgowu začela t.i. alternativna konferenca Koalicije COP26. Štiridnevni "ljudski vrh" je tako kot protesti namenjen krepitvi pritiska na pogajalce, da bi odločneje ukrepali zoper podnebne spremembe.

Napačne rešitve in cilji v boju proti podnebnim spremembam že zdaj ogrožajo zdravje in domove več milijonov ljudi, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili organizatorji. "Potrebujemo podnebno pravičnost za vse, ne le za tiste z večino denarja v žepu," so dodali.

Vodilna podnebna aktivistka Greta Thunberg je prek Twitterja danes ponovno pozvala k takojšnjim in odločnim ukrepom zoper podnebne spremembe.

"Če ne bomo dosegli takojšnjega drastičnega letnega znižanja izpustov pri njihovem viru, bomo poraženi. 'Majhni koraki v pravo smer', 'doseganje določenega napredka' in 'počasno zmagovanje" so besede, ki pomenijo poraz," je zapisala.

Tudi britanski premier Boris Johnson, ki gosti srečanje COP26, je pozval k odločnim korakom. "Ostal je še teden dni, zato se moramo zbrati in skupaj stremeti k cilju. Ne smemo podcenjevati naloge, da ohranimo cilj 1,5 stopinje. Države se morajo vrniti k mizi pripravljene na pogumne kompromise in smele zaveze," je sporočil.

Podnebna konferenca COP26 se preveša v drugo polovico. Predsedniki držav in vlad so jo zagnali z vrhom v ponedeljek in torek, na katerem so se med drugim številne države zavezale h koncu krčenja gozdov in zmanjševanju izpustov metana.

Nato so se oči uprle v pogajalce, ki morajo zlasti dokončati knjigo pravil za uresničevanje pariškega sporazuma. Le jasna pravila bodo namreč zagotovila, da bodo cilji, h katerim se bodo zavezale države, v celoti doseženi.

V skladu s pariškim sporazumom naj bi pogodbenice globalno segrevanje ozračja do konca stoletja omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje.

Okoljevarstveniki medtem očitajo Savdski Arabiji, da poskuša zavreti pogajanja. Vladni predstavniki iz Rijada so se namreč v petek zvečer izrekli proti ambicioznim formulacijam glede varovanja podnebja v zaključni izjavi, je po navedbah dpa danes povedala predstavnica Greenpeacea Jennifer Morgan. Po njenih besedah je takšna drža z nafto bogate kraljevine "cinična", a na žalost ni presenečenje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.