13. 3. 2020, 19:23 | Vir: STA

S širjenjem koronavirusa znanih več podrobnosti o ukrepih za omejitev okužb

Nik Jevšnik/STA

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes v Sloveniji že krepko preseglo stotico, trije bolniki v Ljubljani zaradi posledic okužb potrebujejo umetno predihavanje. Pristojni so danes zagotovili, da bodo ob ponedeljkovem zaprtju šol zagotovili nujno varstvo za otroke zaposlenih na ključnih delovnih mestih do vključno petega razreda.

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Največ okužb je po besedah direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat še vedno povezanih s prvima primeroma iz Ljubljane in Metlike, skoraj polovica vseh.

V osrednjeslovenski regiji so našteli 58 okužb, v jugovzhodni 30, v savinjski 16, v podravski devet, v pomurski štiri, v obalno-kraški tri, v goriški in primorsko-notranjski dve, po eno pa v gorenjski in posavski.

Pristojne službe tako nadaljujejo z ukrepi za zaustavitev javnega življenja. Na vprašanje, ali lahko pričakujemo popolno ukinitev družbenega življenja v državi, je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan potrdil, da so se že pogovarjali tudi o tem in da bo po nastopu nove vlade verjetno prišlo do tega ukrepa. Boj s koronavirusom je danes na zaslišanju pred odborom DZ povedal tudi kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar.

"Z intenzivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč rabili," je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit.

Infektologinja Mojca Matičič pa je danes izpostavila, da smo "prišli do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom". Danes ob 13. uri je bilo na infekcijski kliniki hospitaliziranih 11 bolnikov, en potrebuje kisik. V intenzivni terapiji so tri osebe, ki zaradi covid-19 potrebujejo umetno predihavanje.

Medtem imajo v mariborskem kliničnem centru hospitaliziranih pet okuženih bolnikov, noben izmed njih ni v kritičnem stanju.

Danes so pristojni razkrili tudi več podrobnosti glede varstva otrok po ponedeljkovem zaprtju vzgojno-izobraževalnih zavodov. Nujno varstvo bo zagotovljeno za otroke tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk. Za koriščenje nujnega varstva otrok bo zaposleni potreboval izjavo delodajalca.

Varstvo ne sme potekati v skupinah z več kot šestimi otroki, posamezne skupine pa naj se med seboj čim manj družijo. Prostori za varstvo morajo biti dovolj veliki in redno zračeni ter opremljeni z ustreznim higienskim priborom. Ob primernem vremenu naj otroci čim več časa preživijo zunaj.

Tudi pediatri so danes pozvali, naj bodo otroci in mladostniki za nekaj tednov izključenih iz vseh oblik druženja.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa je pristojne pozval k zagotovitvi zaščitne opreme in ustrezne organizacije dela. Gantarja so že pozvali, naj poskrbi za stoodstotno nadomestilo plače za vse tiste, ki zaradi odpovedi zdravstvenih programov ostajajo doma.

Zaostrovanje razmer je številne spodbudilo k obisku trgovin in k večjim nakupom osnovnih potrebščin. A pristojni mirijo, da zalog ni treba kopičiti, trgovci pa zagotavljajo, da je izdelkov dovolj. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je izrazila prepričanje, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano. Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane, je dejala.
Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za več mesecev. Tudi trgovske družbe so zagotovile, da imajo zalog dovolj. V Mercatorju so priznali, da povečano povpraševanje v tako kratkem času otežuje sprotno polnjenje polic, a so naročila povečali. Zato kupce prosijo, naj kupujejo razumno in strpno.

Čeprav so na mejnih prehodih z Italijo, Hrvaško in Madžarko težave v tovornem prometu, policija zagotavlja, da jih rešuje. Kot je povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač, so določene, kot so vozniki tovornjakov, ki prihajajo iz Italije in želijo na Madžarsko ali Hrvaško, del širših težav. Glede romunskih državljanov, ki jih Hrvaška ne spusti čez mejo, komunikacija poteka na ravni ministrstva za zunanje zadeve.

S ponedeljkom bo okrnjen tudi lokalni javni potniški promet, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Z obratovanjem so prenehala nekatera slovenska smučišča, Kranjska gora in Krvavec pa bosta ob poostrenih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb vsaj še nekaj časa delovala.

Družba Union hoteli je sporočila, da bosta Hotel Lev in Grand hotel Union začasno zaprta. Namestitvene kapacitete so za primer povečanih potreb ponudili NIJZ.

Energetski družbi Petrol in OMV Slovenija sta zagotovili, da bosta zagotavljali oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. Da dobava energentov ni ogrožena, so zagotovili tudi v družbi Butan plin.

V krški nuklearki so sprejeli niz ukrepov za zmanjšanje nevarnosti okužb s koronavirusom ter prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah.

Novim razmeram se prilagajajo tudi velika proizvodna podjetja, ki so v zadnjih dneh uveljavila številne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa.

Telekomunikacijski operaterji pa so za čas koronavirusa brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin.

Stranka Levica je medtem vlado pozvala k ukrepom za samozaposlene in prekarce. Med njihovimi predlogi so oprostitev plačila prispevkov vsem s.p., ki nimajo zaposlenih, do 1. julija, možnost prejema mesečnih izrednih pomoči ter možnost dodelitve izrednih štipendij študentom, ki bodo ostali brez dela.

pripravila Sanja Gornjec

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.