30. 12. 2017, 12:42 | Vir: STA

S slovenske strani brez novic o morebitnih incidentih v Piranskem zalivu

profimedia

Slovenska stran ob današnji implementaciji arbitražne razsodbe za zdaj ne poroča o morebitnih incidentih v Piranskem zalivu. Kot je navedel piranski ribič Zlatko Novogradec, slovenski ribiči, ki že tako niso zahajali čez polovico zaliva, te dni večinoma niso na morju. Na Policijski upravi Koper podrobnejših informacij še ne dajejo.

Novogradec že nekaj dni ni bil na morju in je tako o dogajanju v Piranskem zalivu sicer obveščen le prek medijev. Kot je pojasnil za STA, slovenski ribiči sicer niso zahajali čez polovico zaliva, dokler se zadeve ne bi uredile. V tem prazničnem obdobju pa so na morju le redki ribiči, saj ulova niti ne bi imeli komu prodati, niti ni sezona.

Po mnenju Novogradca je sicer vse, kar se tam, torej na mejnem območju dogaja, "politika". Mali ribiči pa "se ne igramo politike", saj ribe lovijo za to, da preživijo, je poudaril.

Hrvaški ribič Ecio Kocijančić je za regionalno televizijo N1 povedal, da so danes v Piranskem zalivu lovili ribe do meje, pri čemer jih je slovenski policist zgolj opazoval.

Na koprski policijski upravi za zdaj niso dajali novih informacij o morebitnih zapletih na morju. Zato pa bosta zgodaj popoldne v Kopru izjavo o dogajanju v območju slovenskega morja ob implementaciji arbitražne razsodbe podala državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički.

V skladu z razsodbo arbitražnega sodišča, ki jo je Slovenija začela implementirati danes, so približno tri četrtine zaliva slovenskega. Za Hrvaško, ki razsodbe ne priznava, pa je meja na morju še vedno na sredini zaliva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ