28. 11. 2019, 21:30 | Vir: STA

S slovesnimi prižigi prazničnih luči po Sloveniji v čarobni december

Nebojša Tejić/STA

Konec tega tedna bodo zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Ta vstop bodo v več občinah popestrili z zabavnimi in kulturnimi prireditvami, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S prižigom praznične razsvetljave ponekod odpirajo tudi drsališča in praznične sejme.

V večini večjih mest bo zasvetilo že v petek.

V Kopru in Mariboru bo praznično zažarelo ob 17. uri, v Ljubljani petnajst minut pozneje, v Velenju ob 18. uri. V Celju bodo luči slovesno prižgali v soboto, 30. novembra ob 17. uri, ob isti uri dan pozneje bo zažarel Kranj.

V Ljubljani bo tudi letos poleg sejma in lučk razstava ledenih skulptur Ledena dežela. Letošnja ledena zgodba temelji na zgodovini Ljubljane. V Ledeni deželi bodo obiskovalci lahko videli koliščarje, Rimljane in znamenito Plečnikovo arhitekturo, so zapisali na spletni strani Visit Ljubljana.

Mariborski slovesni prižig luči bodo popestrili z nastopom Akademske folklorne skupine študent, ognjenim plesom in umetniškimi svetlobnimi instalacijami.

Kar 1,5 milijona pisanih božičnih lučk, oblikovanih v atraktivne oblike, bo letos krasilo 4. Božično bajko Slovenije v Mozirskem gaju. Vstop v Božično bajko bo za osebe s težjimi oviranostmi prost. V Velenju bo prižigu prazničnih luči sledil koncert Luke Basija.

Tudi v Kopru bodo prižig luči popestrili s koncertom, na katerim bo med drugim nastopila Lea Sirk. Letos bodo lahko obiskovalci premierno spremljali video projekcijo, s katero bodo palače na Titovem trgu ob glasbeni podlagi in z igro luči zaplesale na prav poseben način, so zapisali v Kopru, kjer obljubljajo največje drsališče v Sloveniji.

Drsališča bodo decembra odprli tudi na Bledu, v Ilirski Bistrici, Izoli, Kamniku, Laškem, Mariboru, Medvodah, Novi Gorici, Podčetrtku, Ribnici, Rušah, Škofji Loki in na Vrhniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.