N.Z. | 2. 7. 2020, 21:23

Saga o boju z brexitovimi mlini na veter ostarelega para in njunega sina

profimedia

Twitter je obsedel niz kratkih sporočil profila RS Archerja, v katerega predstavitvi piše, da gre za zgodovinarja, raziskovalca in avtorja serije knjig o Davidu Saundersu, ki del leta z ženo preživlja bodisi na jugovzhodu Francije bodisi na potovanjih s svojim avtodomom.

Pred dnevi, natančneje 29. junija, je s svojimi sledilci delil naslednji izvorni tvit, ki so mu nato sledili novi s še več podrobnostmi in kasnejšimi zapleti.

»Pravkar sem govoril z britanskim parom, ki je na počitnicah blizu naju. Glasovala sta za brexit, ob tem se jima niti sanjalo ni, kaj vse se bo zgodilo 1. januarja. Dejansko sta ob resničnost ravnokar trčila. Po njunem je seveda vsega kriv Bruselj.«

Twitter

Ker je njegov zapis takoj zbudil precej zanimanja, je RS Archner dodal še nekaj pojasnil o svojih nenavadnih sosedih.

»Vse kaže, da sta mislila, da sem Britanec. Šele zdaj sta ugotovila, da imam dvojno državljanstvo. Ko sem jima povedal o vseh pravicah, ki jih zaradi tega imam in kako zaščiten sem, sta rekla, da ’to ni pošteno’ in ’kako tipično za EU’.«

RS Archer je nato niz tvitov nadaljeval.

Njegovi sledilci so tako izvedeli, da sin ostarelih brexitovcev živi v Veliki Britaniji in občasno njuno počitniško hišico v Franciji tudi izkoristi za svoj oddih. In prav njun sin ga je za časa kosila tudi poklical po telefonu, da bi ga vprašal: »Ali je res, kar mislijo bruseljski prasci narediti mojim staršem? No, to bomo šele videli. Nobene pravice nimajo, da z nami tako ravnajo.«

Medtem se je v pregreto situacijo vpletla še Archerjeva žena, ki se je skušala s parom pogovoriti, a je gospa ni zares slišala, saj se je dušila v solzah. Je pa izvedela, da se je par nameraval v roku petih let, ko se bo upokojil tudi gospod, preseliti v počitniško hiško in jesen življenja preživeti v resortu.

»Zdaj pa bosta morala hiško prodati,« je vse širšemu občinstvu na Twitterju poročal RS Archer.

Kmalu zatem je Archerja po telefonu spet klical njun sin, da bi Archerju zagotovil, kako bo ’stvari peljal do samega vrha’.

»Nimam pojma, kaj je s tem mislil,« je bil v naslednjem tvitu iskren Archer, da bi dodal: »Povedal mi je, da se ne bo pustil Bruslju in da je že govoril s sodelavci, ki da se vsi strinjajo z njim. Očitno je prepričan, da se je Evropska unija zaklela, da bo trpinčila njegove starše. Vse to domnevno iz maščevanja Britancem. Iz ljubosumja, da so izpeljali Brexit. Vse, kar sem mu odgovoril, je bilo: ’No, tudi prav.’«

Drama se seveda še zdaleč ne konča in od tu dalje Archer o sinu ostarelih staršev že piše kot o ’idiotu od sina’. Slednji se mu je po novem javil še prek WhatsAppa, da bi mu povedal, da sta tudi Archer in njegova žena ’del problema’, zato zahteva, da mu pomagata. Razburjal se je še, zakaj nista na ’te stvari’ že prej opozorila njegove starše, pa da je imel Farage prav (čeravno ni bilo povsem jasno, o čem naj bi imel prav), nekaj naj bi nato še napletal o vojni, pa imperiju …

Medtem je žena britanskega para še enkrat klicala Archerjevo ženo.

Po Archerjevem tvitu sodeč je sledilo še več solz, saj naj bi ’idiot od sina’ naredil celo dramo v službi, zato so ga zaradi nekontroliranega vedenja in vpitja poslali domov, da se ohladi. Medtem naj bi se par tudi že odločil, da bosta hiško prodala, žena pa je ženo prosila, če bi jima lahko pri tem pomagala. Archerjeva sta na to pristala.

Dneva pa še zdaleč ni bilo konec.

Prišel je še en klic. Spet je klical sin.

»Odločil se je, da bo naslednji teden pripotoval v Francijo in vse skupaj ’uredil z županom’. Poskušal sem mu razložiti, da celotna zadeva nima nobene povezave z županom in da je vse zgolj posledica tega, da Velika Britanija zapušča Evropsko unijo. Pa mi je rekel, da ni volil za Brexit, da bi se to zgodilo.«

Archer naj bi mu nato skušal dopovedati, kaj vse odločitev za Brexit v resnici potegne za sabo, a ta o tem ni hotel ničesar slišati. Ko se je Archer vendarle vdal, da bo sin zaradi vsega skupaj vendarle pripotoval, mu je namignil še, da bo moral nositi masko, saj so tam te zapovedane.

»Presenečenje, presenečenje, on namreč ’ne verjame v njih’,« je zapisal Archer in podvomil, da bo ’idiotu od sina’ uspelo prečkati Rokavski preliv.

A s tem tega nenavadnega ponedeljka še zdaleč ni bilo konec. Archer je kmalu zatem poročal o tem, da je dobil še email od britanskega para.

»Zelo sta jezna. Občutek imata, da se jima je lagalo (nisem prepričan, ali s tem mislita britansko vlado) in da zahtevata ’kompenzacijo’ (ponovno nisem prepričan, od koga naj bi to dobila). Zdaj me prosita, naj jaz napišem pismo, v katerem bom potrdil, da nista vedela ničesar o posledicah Brexita.«

Medtem je Archerja ponovno kontaktiral tudi ’idiot od sina’.

Prek WhatsAppa mu je poslal sporočilo, da bo z vlakom prispel najkasneje v četrtek in ga prosil, če bi ga lahko prišel iskat na železniško postajo. In čeravno bi na njegovo prošnjo skoraj pristal, je tokrat na zavoro pritisnila Archerjeva žena, zato ga je moral zavrniti. Mimogrede je Archer poslal še esemes županu, ki ga je krohotaje takoj poklical nazaj. Župan je Archerju obljubil, da bodo njegovi žandarji vendarle na ’pozor, za vsak slučaj’.

Twitter

Arhcer je skušal svojo vse bolj popularno serijo tvitov zaključiti z opravičilom, da se mora zdaj posvetiti v pomarančnem soku pečeni raci, a so ga številni odzivi tviterašev pripravili do tega, da je pojasnil še nekaj stvari, hkrati pa je moral poročati o še enem klicu ’idiota od sina’. Ta je bil glede na telefonski pogovor evidentno pijan kot ’mavra’, Archer pa naj bi bil po novem njegov ’najboljši prijatelj vseh časov’.

Zgodba se tudi tu še vedno ne zaključi.

Tvit v jutranjih urah na torek, 30. junija, se je namreč bral takole: »Poročilo noči. Dobil sem še en email para, ki zahteva kompenzacijo (od Francije, EU, Velike Britanije, to zares ni povsem jasno). V drugem emailu pa sta me prosila, če lahko malo popazim na njunega sina (sta to mislila v nekakšnem mafijskem stilu?). Prišlo je tudi še eno sporočilo od 'sina idiota' prek WhatsAppa. Napisal je ’Hgbyot ti & Francozi’«

Ker se dan po jutru pozna, je bil pred Archerjem očitno dolg in naporen torek.

Najprej je preslišal sporočilo 'sina idiota', v katerem mu je sporočal … opa, tole je pomembno … ’da bo govoril z Nigelom Farageom osebno glede tega!’, potem pa je prišlo še eno sporočilo z WhatsAppa, v katerem se Archerju 'sin idiot' opraviči za sinočnja sporočila: »Oprosti, bil sem pijan!«

Kmalu zatem je prišlo še eno sporočilo. Ponovno WhatsApp.

Idiota je zanimalo, ali je mogoče ’župana podkupiti s kakšno dobro pijačo, pa tudi, če mislim, da je župan odprt za kakšne posle?’

Ker je Archer medtem že govoril z županovo ženo (župan naj bi bil namreč nekje zunaj na službenem kosilu), je izvedel iz njenih 30-letnih izkušenj, da je župan kaj lahko koruptiven. Njegova šibka točka naj bi bil zmenek z Vanesso Paradis. V kolikor bi idiot uspel urediti slednje, bi skratka posel kaj lahko dobro stekel.

Medtem je prišel še en email. Tokrat od očeta. Takole je pisal: »Moj sin prihaja, da bi vse tole uredil. Vsi smo mnenja, da je vse tole zelo nepošteno in da grdo ravnajo z nami. Tukaj plačujemo davke za nastanitev, zato mislim, da imamo tudi pravice. Francozom ne bi smelo biti dovoljeno, da nam to počnejo. Prosim vas, da nam pomagate v našem boju za pravico.«

Medtem je sin že potrdil, da ima vplačano pot z vlakom in sporočil natančno uro prihoda na železniško postajo Bordeaux Saint-Jean. Tam naj bi nato najel avto in bo pri nas okoli devetih zjutraj. Prespal bo v hiši pri starših, nato pa ima v petek ob desetih srečanje z županom. Ker govori samo angleško, se je Archer seveda ponudil za prevajalca. In kdo zares ne bi želel biti muha na steni, da bi lahko spremljal, kako bo 'idiot od sina' skušal podkupiti župana?

Prišlo je še eno sporočilo.

Sine je Archerju sporočil, da bo v petek po srečanju z županom oba z ženo peljal na eno odlično kosilo.

Še enkrat se je javil oče in Archerja zaprosil, da ’poskrbi za njegovega sina’, da bi se v zgodbi naenkrat pojavil še en lik. To je šef idiotskega sina. Ta naj bi namreč želel potrditev, da je sinov obisk v Franciji resnično ’nujna družinska zadeva’.

Archer mu sprva ni odgovoril, nato pa je priletela prošnja z WhatsAppa od sina, naj vendarle govori s šefom in potrdi ’zadevo’. Archer je zato poklical šefa (izkazalo se je, da 'idiot od sina' dela v avtomehanični delavnici) in bil pri tem povsem iskren. Po šefovem odzivu je postalo jasno, da tega dogajanje še zdaleč ne preseneča, saj je 'idiot od sina' po tovrstnih izpadih znan tudi doma, na koncu pa je 'idiotu od sina' šef vendarle potrdil želeni dopust.

Twitter


Zgodba ima seveda svoje nadaljevanje in še kako bi nas zanimalo, kako se je končal sestanek pri županu, a smo se transkripta s tvitterja očitno lotili nekaj ur prepozno.

Ko smo prišli do dane točke te neverjetne serije zapletov, je Archer ne le izbrisal celoten niz tvitov, ki je medtem dobil tako širok doseg, da je čivkanje kaj lahko prišlo na ušesa tudi britanskemu paru in njunemu sinu, temveč kar celoten profil.

O tem, ali je zgodba resnična ali pa zgolj plod nadvse bujne domišljije avtorja, lahko zdaj zgolj ugibamo. In v kolikor nas v naslednjih nekaj dneh doseže prošnja po izbrisu tega transkripta, bo morda moral s spleta izginiti tudi ta.

Do takrat zato le uživajte (in delite) v bodisi resničnih bodisi izmišljenih peripetijah francoskih sosedov zapriseženih brexitovcev v trenutku, ko tem naenkrat postane jasno, kaj so pravzaprav volili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.