10. 7. 2021, 17:00

Samo Bardutzky: "Kaj je narobe z nami, da se namesto o globah nismo pogovarjali, kje naj živi brezdomec?"

profimedia

S predstojnikom katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti so se perečih vprašanjih nedavnega pandemskega zaprtja države pogovorili za informativni spletni portal N1 Slo. Dr. Samo Bardutzky na fakulteti sicer predava tudi o ustavnem pravu, evropskem pravu človekovih pravic, pravu migracij in azila ter ustavnem procesnem pravu.

Naj spomnimo, da se je prav dr. Samo Bardutzky z naslednjimi besedami odzval, ko so brezdomci v času lockdowna dobivali kazni zaradi nedovoljenega zbiranja, češ da objektivno gledano v tem primeru ne gre za prekršek: “To velja zlasti za policijsko uro: če se brezdomec ne more ob 21-ih nikamor umakniti, da ne bi kršil odloka, potem ga tudi ne krši!”

Kaj je torej bilo to, kar smo videli? Nerazumevanje osnov, razkazovanje moči, neumnost …

"Dobro vprašanje, ki pa ga bi bilo treba zastaviti policistom. Verjetno gre za to, da smo kot družba desenzibilizirani. To pa pomeni tudi, da se ne znamo vživeti v situacijo skupine, kot so brezdomci, ki so odrinjeni na rob družbe. Vsak policist ima v vsakem prekrškovnem postopku možnost izreči samo opomni ali pa pogledati stran. Vsak od nas je že kdaj naredil prometni prekršek, kjer je policist pogledal stran. Zakaj v tem primeru za brezdomce niso pogledali stran, ne vem. Policisti običajno izpolnjujejo navodila, ki do njih pridejo po hierarhiji organizacije.

Ampak v resnici bi si morali kot družba postaviti to vprašanje: kako je mogoče, da smo se pogovarjali o tem, da je policija oglobila brezdomce, in ali je to prav ali ne, ne pa s tem, zakaj država v tistem času, ko nam je bilo vsem svetovano in tudi zapovedano, da moramo ostati doma, ni poskrbela za to, da se lahko tudi brezdomci nekam umaknejo, kjer ne bodo izpostavljeni okužbam.

Velika Britanija, ki je veliko bolj brezobzirna, ekonomsko liberalna država z manj čuta za socialno državo, kot ga imamo v Sloveniji, je takrat brezdomce naselila v prazne hotele. Nočem biti general po bitki, tudi jaz bi lahko takrat javno pozval k temu, a zdaj, s časovne distance, se sprašujem, kaj je z nami, da se v tistem trenutku namesto o globah nismo pogovarjali o tem, v katerem hotelu bo brezdomec bival v času, ko je za zdravje vseh nas pomembno, da smo doma. To kaže, kako smo postali brezčutni do skupin na robu."

Za več branja vabimo na N1 Slo: Dr. Samo Bardutzky: “Dogaja se Orwellov 1984 v novi obliki”

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.