N.Z. | 28. 9. 2020, 14:06

Samo dva neodgovorna Francoza sta bila dovolj, da je Islandija v težavah!

profimedia

Potem, ko se je država z le 340.000 prebivalcev lahko pohvalila, da jo je v prvem valu okužb s koronavirusom izjemno dobro odnesla po zaslugi svoje (otoške) lege, veliko testrianja in sledenja kontaktom, je te dni soočena s številkami okužb, zaradi katerih se epidemiologi držijo za glavo.

Tedenske statistike okuženih so pokazale, da je Islandija zgolj v desetih dneh skočila s 7,3 okuženih na 100.000 prebivalcev na kar 98,7. Čeprav se številka v primerjavi z drugimi evropskimi državami ne zdi pretirano velike, je oblasti zaskrbelo.

Samo v Reykjaviku so morali v karanteno poslati kar 2000 ljudi.

Zanimivo je, da je večina novih primerov okužb povezanih z dvema francoskima turistoma, ki sta ob prihodu na Islandijo kršila pravila o samoizolaciji. Najmanj 100 primerov novih okužb naj bi bilo namreč povezanih prav s Francozoma - ali bolj natančno: irskim pubom Brewdog. Ta hip se sicer še ne ve natančno, ali sta v omenjeni lokal zahajala tudi Francoza ali pa sta bila zgolj drugače povezana z obiskovalci lokala, ki so se tam okužili.

Kot nova žarišča so islandski epidemiologi nato identificirali še dva lokala, novi primeri pa so bili odkriti še  v študentskem naselju glavnega mesta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.