26. 3. 2020, 12:02

Poleg fizične izčrpanosti tudi izjemen psihičen pritisk na zdravstvene delavce v Italiji

Profimedia

Po fotografijah izmučenega zdravstvenega osebja, ki komaj še zdrži ves naval, ki se v dneh koronavirusnih okužb dogaja v italijanskih bolnišnicah, prihajajo tudi novice o izjemnih psihičnih pritiskih situacije na zdravnike in osebje.

Italija je sicer včeraj oznanila, da je zaradi novega koronavirusa umrlo dodatnih 683 ljudi, kar je število žrtev povzdignilo že na 7503. V Italiji je sicer okuženih že skoraj 75.000 ljudi, večina teh v severnem delu države. Okoli 10.000 ljudi je ozdravelo.

Med okuženimi je več kot 5000 italijanskih zdravstvenih delavcev, zato sindikati pozivajo, da zdravniki in medicinske sestre nujno potrebujejo zaščitno opremo. Med smrtnimi žrtvami je okoli 30 zdravnikov, med njimi tudi nekateri, ki so se na delo vrnili iz upokojitve, da bi pomagali izčrpanim aktivnim zdravnikom.

Profimedia

Fotografija: Freska na zidu bolnišnice Papa Giovanni XXIII v Bergamu blizu Milana, na kateri piše: "Vsem vam ... hvala!"

Izjemno je tudi psihično breme

Situacija v Italiji je zdaj že nekaj tednov torej naravnost kritična. Poleg izjemnih fizičnih naporov, o katerih pričajo fotografije zdravnikov in osebja, ko ti od utrujenosti zaspijo za mizami in po hodnikih bolnišnice, zdaj iz Italije prihajajo tudi žalostne novice o tem, kako močni so poleg vsega naštetega tudi psihični pritiski.

Tako je Italijo prav te dni pretresla novica, da je medicinska sestra, ki je bila v samoizolaciji od 10. marca, ko je izvedela, da je okužena z novim koronavirusom, storila samomor.

Štiriintridesetletna Daniela Trezzi je delala je na intenzivni enoti bolnišnice v mestu Monza, kjer je 10. marca prejela izvid, da je tudi sama okužena z novim koronavirusom. Od takrat je bila doma v samoizolaciji, kjer pa jo je, po besedah Združenja medicinskih sester v Italiji, ves čas preganjal strah, da je bolezen prenesla naprej. Kar je Daniela videla preden je odšla v samoizolacijo, je bila kaplja čez rob, so še sporočili iz združenja.

Ob tem so spomnili še, da je pretekli teden storila samomor tudi medicinska sestra v Benetkah, in opozorili, da bi stresni pogoji, v katerih delajo zdravstveni delavci v Italiji, lahko zlomili še koga.

Ne tem mestu je zato potrebno razložiti naslednje:

Psihične pritiske, ki jim botrujejo še hudi občutki krivde, gre nasloviti s pomočjo izkušenih kliničnih psihologov. Njihov nasvet je v teh izrednih okoliščinah zdaj zares vreden zlata. Takole pravijo: Občutki krivde, ki izvirajo iz prepričanja, da nismo ravnali z lastnim setom pravil etičnega vedenja, so lahko tudi nezavedni. Čeprav zavestno vemo, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi delovali etično (in v duhu: ne škoduj nikomur), pa v nezavednem kaj lahko tlijo prepričanja, ki smo se jih navzeli tekom odraščanja. Nujno je torej, da se zavedamo, da smo storili VSE, KAR JE BILO V DANEM TRENUTKU V NAŠI MOČI. Kakršenkoli nehoteni zdrs, povsem človeška napaka ali zgolj dejstvo, da smo bili nevede in nehote na napačnem kraju ob napačnem času, gre pripisati dejavnikom, na katere kot človek nimamo (in nikoli nismo imeli) nadzora. Tega se morajo ta hip zavedati še posebno zdravniki in zdravniško osebje, ki od sebe (pritiski po nečloveški nezmotljivosti pa prihajajo tudi iz javnosti) morda pričakuje preveč. Vsi se moramo zavedati, da gre narediti vse, kar je v naši moči, da delujemo samozaščitno in z mislijo na varnost vseh, s katerimi bi potencialno lahko prišli v stik, vendar pa ima tudi to svoje meje. Vedno bodo obstajale tudi situacije, ki jih kot človek iz mesa in krvi ne moremo nadzorovati, saj prav zares niso več v naši domeni.

Za vse, ki bi se v teh stresnih dneh znašli v še posebno hudi stiski, so tu za prvo pomoč na voljo naslednje telefonske številke:

  • 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
    116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
    116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
    01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
    031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
V upanju na skorajšnje izboljšanje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer predvideva, da bo Italija vrhunec okužbe dosegla konec tega tedna, tako da se bo že v prvih dneh naslednjega tedna pokazalo, če so bili vladni ukrepi učinkoviti.

Mimogrede, v manjšem mestu v južni pokrajini Puglia so prebivalci z velikimi balami sena blokirali vstopne točne v mesto. Giovanni Campere, župan mesta Monteleone di Puglia, je povedal, da so uporabili, kar so imeli na voljo. »Nimamo nobenega okuženega in želimo, da tako tudi ostane.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.