24. 11. 2017, 10:32 | Vir: STA

San Francisco razburil Japonce s spomenikom spolnim sužnjam

profimedia

Župan San Francisca Edwin Lee je ta teden podpisal dokument, s katerim je mesto uradno sprejelo spomenik ženskam, ki so jih Japonci med drugo svetovno vojno prisilili v spolno suženjstvo. S tem pa je močno razburil japonsko vlado, ki je danes ZDA izročila tudi uraden protest zaradi tega spomenika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spomenik "ženskam za tolažbo", kakor so imenovali spolne sužnje za japonske vojake, je septembra postavila lokalna skupina. Mestni svet San Francisca je ta teden spomenik odobril, župan Lee pa je v sredo to sprejetje formaliziral z uradnim dokumentom.

Vlada v Tokiu ga je sicer pozivala, naj tega ne naredi in naj uporabi pravico veta. "Postavitev spomenika ženskam za tolažbo v ZDA in drugih državah je v nasprotju s stališči naše vlade in je zelo obžalovanja vredno," je na novinarski konferenci sporočil generalni sekretar vlade Yoshihide Suga.

Zaradi spornega spomenika v San Franciscu je japonsko mesto Osaka prekinilo 60-letno pobratenje s to ameriško metropolo. Župan Osake Hirofumi Yoshimura je povedal, da se je tako odločil zaradi porušenega zaupanja.

Prvi tovrstni spomenik so postavili leta 2011 pred japonskim veleposlaništvom v Seulu, zatem pa so jih postavili tudi v drugih korejskih mestih.

Januarja letos je Japonska celo začasno odpoklicala veleposlanika v Južni Koreji, potem ko so aktivisti decembra lani postavili tovrstni spomenik v Busanu.

Ti spomeniki sicer stojijo tudi v Avstraliji in Nemčiji ter v ameriških zveznih državah Virginija, Kalifornija in New Jersey, še navaja dpa.

Japonska vojska je med drugo svetovno vojno po nekaterih ocenah zgodovinarjev v spolno suženjstvo oz. "tolažbo" za japonske vojake prisilila okoli 200.000 žensk na okupiranih območjih. Japonska pa te ugotovitve zavrača in trdi, da je šlo za prostitutke, ki so pač delale v bordelih.

Preživele ženske in aktivisti zahtevajo uradno opravičilo, odškodnino in vključitev informacij o medvojnih grozodejstvih v japonske zgodovinske učbenike, še poroča dpa.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.