27. 6. 2017, 08:18 | Vir: STA

Sandersova soproga pod finančno preiskavo FBI, ki jo je sprožil Trumpov nekdanji šef kampanje!

profimedia

Nekdanji šef kampanje senatorja Bernarda Sandersa v Vermontu Jeff Weaver je potrdil, da FBI vodi preiskavo domnevnih nepravilnosti pri pridobivanju posojila za razvoj danes propadlega kolidža Bulrington, ki mu je nekoč predsedovala soproga lanskoletnega kandidata za predsedniško nominacijo demokratske stranke.

Weaver je zagotovil, da je preiskava zapravljanje časa, saj jo je začel nekdanji šef kampanje Donalda Trumpa v Vermontu Brady Toensing s pritožbo, da je Jane Sanders dobila posojilo za kolidž z zavajajočimi informacijami, senator Sanders pa naj bi pritisnil na banko, da je izdala posojilo.

Zakonca Sanders sta najela odvetnika, čeprav preiskovalci z njima še niso stopili v stik.

Jane Sanders je leta 2010 od banke dobila deset milijonov dolarjev, da je kolidž lahko kupil veliko parcelo ob jezeru, ki jo je prodajala katoliška cerkev, da pride do denarja za poravnavo tožb zaradi spolnih zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov. Sandersova je v prošnji za posojilo navedla, da ga bo kolidž poplačal s povečanim vpisom s takratnih 180 na 500 študentov in 2,7 milijona dolarjev raznih donacij.

Preden se je poslovila s položaja predsednice kolidža, je leta 2011 zatrdila, da ji je uspelo odpraviti finančno krizo ustanove, ki je imela po novem v skladu 400.000 dolarjev za finančno pomoč študentom. Položaj se sicer ni izboljšal in kolidž si je do leta 2014 nabral za 11 milijonov dolarjev dolga, do povečanega vpisa ni prišlo, prav tako ne do napovedanih donacij.

Kupljeno zemljišče od cerkve je kolidž prodal in leta 2016 se je zaprl. Trumpov šef kampanje Toensing pravi, da se je preiskava začela že v času predsednika Baracka Obame, in si le želi, da se ustrezno konča. Sanders na vprašanja o tem noče odgovarjati, Weaver pa trdi, da gre za politično motiviran napad Trumpovega privrženca. Jane Sanders je pač skušala izboljšati položaj izobraževalne ustanove, ki jo je vodila, preiskava pa menda ne bo odkrila nič spornega.

Sanders je v Vermontu popularen in preiskava ne bo ogrozila njegovih možnosti za ponovno zmago na volitvah prihodnje leto. Problem je lahko, če preiskava ugotovi, da je kot zvezni senator resnično pritisnil na banko, da izda posojilo njegovi soprogi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.