7. 10. 2018, 13:16 | Vir: STA

Savdski novinar po vstopu na konzulat v Istanbulu izginil

profimedia
Savdski novinar po vstopu na konzulat v Istanbulu izginil (foto: profimedia)

Savdski novinar Džamal Hašodži, ki je izginil med torkovim obiskom na savdskem konzulatu v Istanbulu, je bil po domnevah turške policije tam ubit. "Policija ugotavlja, da je novinarja ubila ekipa, ki je bila posebej zato poslana v Istanbul in je nato še isti dan odšla," je v soboto povedal neimenovani predstavnik turških oblasti.

To je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal nekaj ur potem, ko je turška policija potrdila, da je v torek v Istanbul prispelo okoli 15 Savdijcev, ki so bili nato na konzulatu v istem času kot Hašodži.

Savdska državna tiskovna agencija, ki se je sklicevala na neimenovanega predstavnika konzulata v Istanbulu, je zanikala trditve o domnevnem umoru. "Predstavnik odločno zavrača te neutemeljene obtožbe," je zapisala.

Hašodži je izginil v torek, ko je šel na savdski konzulat po dokumente za poroko s svojo turško zaročenko. Od takrat se ni več pojavil. Turčija je zaradi primera na pogovor poklicala savdskega veleposlanika.

Savdska Arabija je v četrtek sporočila, da je Džamal izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Hašodži je med drugim pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Rijada v vojno v Jemnu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.