27. 2. 2018, 17:03 | Vir: STA

Savudrijska ribiča dobila kazni slovenske ribiške inšpekcije

profimedia

Savudrijska ribiča Ezio Kocijančić in Diego Makovac sta po številnih kaznih slovenske policije zaradi kršitve meje v Piranskem zalivu prejela tudi prve kazni slovenske ribiške inšpekcije. Makovec je prejel sedem kazni, Kocijančić pa dve kazni, vsaka je za 840 evrov, je danes poročal hrvaški radio.

V obrazložitvah kazni med drugim piše, da sta Hrvata ribarila v Piranskem zalivu brez slovenskega dovoljenja in da ju je pri tem spremljala oborožena hrvaška policija ter da sta pobegnila s slovenskega morja. V obrazložitvi še piše, da slovenskemu inšpektorju nista omogočila vstopa na ribiški ladji.

Makovac je za hrvaški radio izjavil, da slovenskemu inšpektorju ni nikoli preprečil vstopa na svojo ladjo ter da slovenski inšpektor ni niti zahteval vstopa na plovilo. Pojasnil je, da je bil hrvaški policijski čoln vedno med hrvaškimi ribiči ter plovili slovenske policije in inšpekcije. Menil je še, da so slovenske kazni brezpredmetne.

Makovec in njegova soproga sta že dobila več kazni slovenske policije, z novimi kaznimi slovenske inšpekcije pa se je celoten znesek njunih kazni približal 20.000 evrom.

Kocijančić je za hrvaško televizijo (HTV) povedal, da je dobil dve kazni, čeprav se v prvem primeru slovenski inšpektor sploh ni približal njegovemu plovilu, drugič pa, kot trdi, inšpekcije sploh ni bilo.

Tako kot kazni, ki so jih dobili od slovenske policije, bodo hrvaški ribiči nove kazni, ki jih je poslala slovenska ribiška inšpekcija, nesli na hrvaško policijo, ki jih bo posredovala ljubljanskem odvetniku hrvaških ribičev.

Hrvaški ribiči se bojijo, da bodo zaradi kazni slovenske inšpekcije dobili kazenske točke, zaradi katerih se ne bodo mogli prijaviti na razpise skladov Evropske unije ter da bodo morali vrniti že pridobljeni denar, je še poročala HTV.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.