7. 7. 2017, 16:31 | Vir: STA

Sberbank vstopa v lastništvo Mercatorja

Tamino Petelinšek/STA
Sberbank vstopa v lastništvo Mercatorja (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Krovna banka ruske skupine Sberbank je na današnji javni dražbi kupila 18,53-odstotni delež Mercatorja po izklicni ceni 40,58 milijona evrov, potem ko je banka delnice zasegla Ivici Todoriću. V banki so zapisali, da razumejo vlogo, ki jo igra Mercator v slovenskem gospodarstvu, zato bodo ravnali v najboljšem interesu družbe.

Sberbank of Russia je na današnji dražbi postala lastnica 1.128.803 navadnih kosovnih delnic Mercatorja, ki jih je kot največji upnik finančno nasedlega hrvaškega koncerna Agrokor družbi Agrokor Investments zaplenila Sberbank. Izklicna cena je bila, kot so pojasnili, izračunana glede na povprečno vrednost delnic pred najavo prodaje.

Gre za navadne kosovne delnic Mercatorja, ki jih je največja ruska zasebna banka zaplenila nizozemski družbi, ki je v 100-odstotni lasti nekdanjega prvega moža Agrokorja Todorića in ki je ne ščiti hrvaški zakon o postopku izredne uprave. Todorić je te delnice zastavil kot zavarovanje pri najemu zadnjega kredita pri tej banki, ki jih je nato pridobila kot zastavni upnik.

Agrokor ima medtem v največjem slovenskem trgovcu 69,57-odstotni lastniški delež, še okoli 10 odstotkov pa prek fiduciarnih računov hrvaški pokojninski skladi. Za Agrokorjeve delnice velja omenjeni zakon o izredni upravi, po katerem zaplembe delnic s strani upnikov niso mogoče.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.