22. 2. 2022, 13:03 | Vir: STA

Scholz: Nemčija začasno ustavlja projekt Severni tok 2

Shutterstock

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da Nemčija začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2 z Rusijo v odgovor na rusko priznanje separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. Scholz je zaprosil za začasno ustavitev postopka za pridobitev dovoljenja za plinovod s strani nemškega regulatorja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemška vlada je po ruskem priznanju proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk in odločitvi predsednika Vladimirja Putina o napotitvi vojske na njuno ozemlje "za zagotovitev miru" zamrznila projekt spornega plinovoda Severni tok 2, po katerem naj bi iz Rusije v Nemčijo tekel ruski plin.

Scholz je v Berlinu danes dejal, da je zaprosil ministrstvo za gospodarstvo, naj umakne obstoječe poročilo o analizi zanesljivosti oskrbe v zvezi s plinovodom pri nemški zvezni agenciji za omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To se sicer sliši tehnično, vendar je to nujen administrativni korak, da plinovoda zdaj ni mogoče certificirati," je povedal Scholz in poudaril, da brez tega certifikata Severni tok 2 ne more začeti obratovati.

Pristojni oddelek gospodarskega ministrstva bo izvedel novo oceno zanesljivosti oskrbe ob upoštevanju, "kaj se je spremenilo v preteklih dneh", je dejal kancler. "V tej fazi je zdaj pomembno poleg prvih sankcij preprečiti nadaljnje stopnjevanje in s tem novo katastrofo. V to so usmerjena vsa naša diplomatska prizadevanja," je pojasnil.

Plinovod Severni tok 2 pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo. Septembra lani so ga dokončali, vendar je še brez obratovalnega dovoljenja, ker ga zaradi pravnih razlogov blokira nemški regulator na področju energetike BNetzA.

Ameriški predsednik Joe Biden je ob nedavnem obisku Scholza v Washingtonu dal jasno vedeti, da v primeru ruskega napada na Ukrajino to pomeni konec za Severni tok 2. Scholz takrat ni hotel potrditi, ali se bo Nemčija v primeru ruskega napada odpovedala plinovodu.

Ruski predsednik Putin je po besedah Scholza zagrešil "resno kršitev mednarodnega prava" s tem, ko je priznal dve separatistični ozemlji v Ukrajini ter poteptal Ustanovno listino ZN in mirovni dogovor iz Minska.

Scholz je ob tem izrazil prepričanje, da EU stoji enotna za načrtovanim svežnjem sankcij proti Rusiji. "Priznanja ne bomo sprejeli in se z njim tudi ne sprijaznili," je dejal Scholz po današnjem srečanju z irskim premierjem Michealom Martinom. Zato je "tako pomembno, da se odzovemo takoj in hitro", je poudaril.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec