11. 1. 2018, 15:33 | Vir: STA

SDS vrnil del kredita Đuđićevi, prekinil kreditno pogodbo in je pripravljen plačati kazen!

profimedia

SDS je vrnila že počrpani del kredita Dijani Đuđić z obrestmi in prekinila kreditno pogodbo, so sporočili na strankinem Twitter profilu. Pojasnili so, da so se za to odločili glede na razlago 22. člena zakona o političnih strank, ki jo je podal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

SDS je namreč pred novim letom najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je na sredini novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša.

Toda slovenska zakonodaja, kot je v sredo poudaril predsednik računskega sodišča, določa, da lahko politična stranka pridobi posojilo od fizične osebe največ v višini desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno.

Kot je dejal Janša, so po nasvetu pravnikov znesek razbili v tri dele v treh koledarskih letih ravno zato, da ne bi presegli omejitve v slovenski zakonodaji. A po njegovih besedah se je očitno izkazalo, da so interpretacije v zakonu zapisane omejitve različne.

"Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali," so napovedali v današnjem tvitu. Obenem so izrazili pričakovanje, da bodo mediji pokazali enako vnemo tudi pri raziskavi afere o domnevnem iranskem pranju denarja v NLB, prodaje Večera in odpisa 16 milijonov evrov obveznosti podjetju, ki je v lasti družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Podrobnosti o kreditu

SDS je posojilno pogodbo s fizično osebo sklenila 19. decembra lani za obdobje do konca leta 2019. Prvi obrok v višini 150.000 evrov je Duđićeva morala nakazati do konca lanskega leta, drugega, prav tako v višini 150.000, naj bi nakazala do 15. januarja letos, zadnjega pa najpozneje do januarja prihodnje leto. Celotni znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo dvoodstotno letno obrestno mero. Med pogoji posojila je navedena tudi možnost, da se do izteka posojilnega razmerja dano posojilo konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16 odstotka poslovnega deleža založbe Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednika Demokracija in Škandal24. Omenjeni delež v podjetju je tudi zastavljen za primer, da posojilo ne bi bilo poplačano.

Po poročanju Večera je Đuđićeva pravnica, doma iz Prijedora, v Banja Luki pa ima pisarno za pravno in davčno svetovanje. Samo v Sloveniji naj bi Đuđićeva podjetnikom, ki so se znašli v težavah, posodila več kot 1,6 milijona evrov. Pri Novi KBM pa so ji že pred meseci zaprli bančni račun, saj naj ne bi ustrezno pojasnila izvora denarja, ki je prihajal na njen slovenski račun.

Predrevizijski postopek teče dalje

Računsko sodišče bo kljub vrnitvi posojila SDS Dijani Đuđić sprožilo predrevizijski postopek. Kot so pojasnili za STA, bodo izpeljali napovedani predrevizijski postopek in v primeru ugotovljenega prekrška podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče. To lahko določi globo za stranko od 4200 do 21.000 evrov in 450 do 900 evrov za odgovorno osebo.

Z vrnjenim posojilom se namreč stranka ob morebitni ugotovitvi prekrška ne izogne kazni, morda pa bi ji lahko sodišče zaradi tega dodelilo milejšo globo kot sicer.

Tudi policija vztraja, da bo preverila obstoj suma kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Odzivi na Twitterju!

O aferi SDS kredita veliko 'čivkajo' tudi drugi tviteraši.

Zbrali smo nekaj zanimivejših ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord