24. 3. 2022, 14:23 | Vir: STA

Cene gredo v nebo! Podražil se bo tudi vsakodnevni nepogrešljiv dodatek

Profimedia

Na leto ga povprečni Slovenec spije 53 litrov. Koliko ga spijete vi?

Na ministrstvu za kmetijstvo je danes potekal prvi krog pogajanj o izboljšanju razmer v mlečnem sektorju. Deležniki v verigi so pristali na več zahtev kmetov, ne pa (še) tudi na zvišanje odkupne cene mleka za pet centov na 42 centov na liter, kolikor je povprečje v Evropski Uniji. V podporo sindikatu kmetov se je pred stavbo ministrstva zbralo 60 mlekarjev.

Kot je po koncu pogajanj v nagovoru zbranim mlekarjem in predstavnikom medijev v Ljubljani poudaril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, so kmetje sestanek s predstavniki v verigi zahtevali zaradi velikih težav mlečnega sektorja. "Stanje v mlečnem sektorju je zelo kritično," je opozoril. Kmetje so po njegovih besedah izpostavljeni dnevnim cenam repromateriala. Spomnil je na nenehne podražitve krmil, posebej koruze in soje, pa tudi ostalih komponent. "Da ne govorim o umetnih gnojilih, ki so se zelo podražila," je dodal.

Pri tem pa je povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji s 35,9 centa na liter med najnižjimi v EU - nižjo imajo samo na Portugalskem, je povedal Medved. Sindikat zato zahteva takojšnje zvišanje odkupne cene mleka za pet centov na 42 centov na liter, kolikor je povprečje v uniji.

Kmetje so na današnja pogajanja prišli še z nekaterimi drugimi zahtevami. Zavzeli so se za transparentno modelno usklajevanje cen mleka na mesečni ravni, plačilo celotne vsebnosti parametrov v mleku in plačilo mleka na kilogram, ne več na liter, tako kot imajo to urejeno v vseh državah EU.

Udeleženci sestanka so pristali na večino zahtev kmetov, pri čemer naj bi podrobnosti še dorekli, z izjemo takojšnjega dviga odkupne cene mleka za pet centov na liter. Dogovoriti to zahtevo že danes bi bilo preoptimistično, je v izjavi po pogajanjih dejal kmetijski minister Jože Podgoršek. "Vsakdo potrebuje svoje kalkulacije," je menil, pri tem pa ocenil, da so bili trgovci na današnjih pogajanjih vendarle proaktivni.

Nadaljnja pogajanja na področju mleka, s katerim ima Slovenija kar 130-odstotno samooskrbo, se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol