2. 8. 2017, 06:00 | Vir: STA

Še bolj vroče bo! Temperature se bodo približale 40 stopinjam Celzija!

profimedia
Še bolj vroče bo! Temperature se bodo približale 40 stopinjam Celzija! (foto: profimedia)

Vročinski val bo danes in v prihodnjih dneh dosegel vrhunec.

Temperature se bodo ponekod že krepko presegle 35 stopinj Celzija oz. se približale 40. Še nekoliko bolj vroče bo predvidoma proti koncu tedna, zato dotlej velja velika toplotna obremenitev. Že za danes pa je agencija za okolje za osrednji in jugovzhodni del države razglasila rdeči alarm.

Meteorologi za današnji dan napovedujejo pretežno jasno vreme z jutranjimi temperaturami od 17 do 22 in najvišjimi dnevnimi od 33 do okoli 38 stopinj Celzija. Za osrednji in jugovzhodni del države so razglasili rdeči alarm oz. najvišjo stopnjo ogroženosti, za preostali del države pa oranžni alarm, torej drugo najvišjo stopnjo. Vročina se bo v prihodnjih dneh še nekoliko krepila, zato bo rdeči alarm v četrtek in petek predvidoma razglašen povsod, razen na severozahodu.

Na Arsu svetujejo, da se v dneh velike toplotne obremenitve sredi dneva in popoldne zadržujemo v senci. Odsvetujejo velike telesne napore na prostem. Uživati je treba lahko hrano in piti zadostno količino tekočine. "Če je mogoče, pojdimo v gozd, v višje lege ali ob vodo. Domačim živalim je treba zagotoviti zadostno količino sveže vode in senco," še svetujejo.

Bivalne prostore moramo zračiti ponoči in zjutraj in poskrbeti za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila je treba pred začetkom vožnje dobro prezračiti, opozarjajo na Arsu.

Medtem v nekaterih območnih štabih civilne zaščite že opozarjajo na povečano verjetnost požarov v naravnem okolju. Kot so zapisali v novogoriškem štabu, bo takšno stanje trajalo najmanj do prvih izrazitih padavin, zato svetujejo strogo previdnost pri uporabi odprtega ognja v naravnem okolju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.