31. 8. 2017, 12:10 | Vir: STA

Se dogaja to, česar so se najbolj bali? V kemični tovarni v Teksasu odjeknili eksploziji!

profimedia

V poplavljeni kemični tovarni Arkema blizu Houstona v Teksasu sta danes odjeknili eksploziji, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz francoske družbe, v lasti katere je tovarna. Eksplozije so sicer v tovarni, kjer proizvajajo organske perokside za proizvodnjo plastike, pričakovali, saj so zaradi poplav ostali brez hlajenja.

Še pred eksplozijami so po poročanju britanskega BBC v bolnišnico prepeljali policista, ki je vdihaval hlape, medtem ko je zavaroval območje. Preventivno je v bolnišnico prostovoljno odšlo še nekaj njegovih kolegov.

Tovarno v kraju Crosby blizu Houstona so zaprli že v petek, še preden je Teksas dosegel orkan Harvey, ki je povzročil obsežne poplave. V torek so nato preventivno evakuirali vse prebivalce v krogu 1,5 milje (približno 2,5 kilometra) od tovarne ter tudi vse zaposlene.

Iz družbe so v zadnjih dneh večkrat opozorili, da so eksplozije in požari v poplavljeni tovarni praktično neizogibni. Voda v poplavljenih objektih lahko namreč sproži kemijske reakcije nekaterih kemikalij, kar ima za posledico eksplozije in požare.

Poleg tega morajo biti nekateri proizvodi v ohlajenih prostorih, saj se pri višjih temperaturah lahko vnamejo. A v tovarni so zaradi divjanja Harveya ostali brez elektrike, rezervni generatorji pa so poplavljeni. Tako so kemikalije shranili v posebnih hladilnih kontejnerjih. Zaradi visoke vode so sicer ogroženi že tudi nekateri od teh hladilnikov.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bodo morebitne požare lahko omejili na območje tovarne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.