N.Z. | 3. 6. 2020, 14:48

Se je Donald Trump res obregnil ob stanje bunkerja, za kar naj bi bil kriv Obama?

11. september 2001 (bunker pod Belo hišo)

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump se je pred dnevi, ko so se protesti po smrti Georgea Floyda razširili vse do vrat Bele hiše, skupaj z Melanio in Barronom skril v poseben podzemni bunker Bele hiše, Twitter pa je obkrožil njegov domnevni tvit, da je bunker umazan in v slabem stanju, za kar naj bi seveda bil odgovoren njegov predhodnik Barack Obama.

Pa to drži?

Pri Snopes, ki se ukvarja z iskanjem resnice in preverjanju navedb v medijih ter na družabnih omrežjih, pravijo, da:

"Ne! To ne drži!"

V nadaljevanju svojo odločitev razložijo takole:

29. maja, ko so se protirasistični protesti razširili po ZDA in torej tudi do Washingtona, so varnostne službe predsednika Trumpa umaknile na varno v bunker, kjer je nato preživel dobro uro. Po poročanju The Associated Press je bilo takrat za Belo hišo razglašeno prvič po 11. septembru razglašeno stanje tako visokega alarma.

Tvit, ki je po spletu zaokrožil 31. maja in ki so ga uporabniki družbenih omrežij množično deli, pa je namigoval, da je bil poslan naravnost iz bunkerja.

twitter

Ker vsi indici kažejo, da Trump tisto uro, ko je bil zaprt v bunkerju, ni tvitnil niti enega čivka (po nekaterih virih od tam tudi ne bi mogel ničesar tvitniti), je očitno, da gre za lažen tvit. O tem, da tvit ni mogle biti poslan v trenutku, ki je naveden na fotografiji tvita, je poročal tudi The New York Times.

So pa vsebino spornega tvita na Snopes povezali s knjigo Laure Bush. V njej je namreč zapisala, kako je bil bunker videti 11. septembra 2001, ko je bil v teku eden najhujših terorističnih napadov na ZDA.

"Porinjena sem bila v prostor in po stopnicah navzdol skozi par ogromnih kovinskih vrat, ki so se za mano zaprla z veliko trušča, in ustvarile vakum pred zunanjim svetom," je zapisala. "Znašla sem se v enem od nedodelanih hodnikov pod Belo hišo, ki je peljal v urgentni operacijski center, ki je bil izdelan še za predsednika Franklina Roosevelta med drugo svetovno vojno. Tla, po katerih smo hodili, so bila obložena s starimi ploščicami, s sten in stropov pa so viseli kabli za različno mehansko opremo. V urgentnem centru so bile televizije, telefoni in različne komunikacijske naprave."

Laura Bush je v knjigi nato pisala o tem, kako so jo odpeljali v konferenčno sobo z ogormno mizo, nacionalni ameriški arhiv pa je kasneje objavil fotografije članov vladne ekipe Georgea W. Busha v isti sobi tistega dne.

Pod Belo hišo so po 11. septembru dali izdealti še en večnadstropni bunker, a ta hip ni jasno, ali je bil Trump morda nameščen prav vanj. The Washington Post je namreč objavil ugibanja o tem, da tega bunkerja zaenkrat še niso uporabili.

Ali kot je poročal spletni medij Gizmodo: "Bunker, ki ga je Bela hiša uporabila 11. septembra 2001 naslednjih 19 let ni bilo več v uporabi. Kolikor je znano se vanj gotovo ni zatekel Barack Obama, ki je bil pred časom prav tako priča protestom, ki so jih organizirali 'čajniki' (oz. t.i. Tea Party).

Kakorkoli že, razkrinkovalci lažnih novic so si edini najmanj v eni stvari: viralni tvit gotovo ni prišel izpod Trumpove tipkovnice.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord