17. 9. 2018, 16:44 | Vir: STA

Se odpravljate v gozd po gobe? Potem tole obvezno upoštevajte!

sta

Kmetijsko ministrstvo, ki skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije letos izvaja ozaveščevalno akcijo Skrbno z gozdom, ob začetku jesenske sezone nabiranja gozdnih plodov poziva k skrbnemu ravnanju in obnašanju v gozdu.

Ob velikem številu gobarjev so danes z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozorili na neprimerno obnašanje obiskovalcev gozdov, nespoštovanje predpisov z vožnjo po gozdnih prometnicah, nepravilno parkiranje ter druge neprimerne aktivnosti in posege, ki uničujejo gozd in ovirajo trajnostno gospodarjenje z gozdovi.

"Neprimerno in nepazljivo početje je še posebej moteče v gozdovih, kjer lastniki izvajajo sanitarno sečnjo in obnovo v preteklih ujmah prizadetih gozdov. Obiskovalci pri nabiranju gozdnih plodov pogosto poškodujejo pomlajene gozdne površine, kar za lastnike predstavlja tudi gospodarsko škodo. Neprimerno vedenje in ustvarjanje prekomernega hrupa pa močno vznemirja prostoživečo divjad," so nanizali.

Spomnili so, da uredba o varstvu samoniklih gliv določa, da posameznik lahko nabere v enem dnevu največ dva kilograma gob, da je prepovedana uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče, da je treba gobe grobo očistiti na rastišču, da jih je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži ter da je za kršitve določb uredbe zagrožena globa 208,65 evra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.