16. 3. 2022, 11:48

Rusija je v globokih dolgovih, si sploh lahko opomore?

Se Rusiji lahko ponovijo razsežnosti bankrota iz leta 1998?

Profimedia

Ruski finančni minister Anton Siluanov je v nedeljo prvič poslal jasen signal, da se bo država najverjetneje znašla v položaju, ko svojih obveznosti ne bo mogla plačati.

Rusiji s plačilnim rokom 30 dni zapade 106 milijonov evrov obresti na dve dolarski obveznici, ki jih, kot kaže, Rusija ne bo mogla plačati. Da utegne Rusija bankrotirati, je javno namignil tudi že ruski finančni minister, poroča N1. 

Nazaj v leto 1998?

Nazadnje Rusija svojega dolga v tuji denarni valuti ni poplačala pred več kot stoletjem, v času boljševistične revolucije. Njen bankrot leta 1998, ki je pomagal na oblast Vladimirju Putinu, pa je imel velike posledice tudi globalno. Se lahko to zgodi tudi zdaj?

Veliko vprašanje je, ali bo teh 106 milijonov evrov, kolikor obresti na ti dve obveznici znesejo, Rusija lahko plačala. Če ne bo (z)mogla, bo obveljalo, da je nesposobna servisirati svoj dolg v tujih valutah. Ali drugače: da se je znašla v bankrotu, poroča N1.

Rusija je bankrotirala že leta 1998, in to je imelo takrat velike posledice tudi globalno. Za slabo izpeljano tranzicijo nekaj let po razpadu Sovjetske zveze je bil leta 1998 usoden padec cen nafte. Rusija je zašla v hudo valutno, dolžniško in bančno krizo ter ni bila več sposobna odplačevati svojih dolgov v svoji nacionalni denarni valuti. To je bil tudi konec Borisa Jelcina in začetek vzpona Vladimirja Putina

Oteženo odplačevanje dolgov

Pred agresijo na Ukrajino je Rusija zdaj veljala za zanesljivo pri servisiranju svojega sicer majhnega in obvladljivega dolga. Po uvedbi ostrih ekonomskih in finančnih sankcij pa je (spet) v prostem padu.

Odplačevanje dolga v dolarjih ali evrih je močno oteženo. Sankcije Zahoda so namreč med drugim zamrznile skoraj polovico ruskih deviznih rezerv, kar znese približno 292 milijard evrov.

Rusija do tega denarja ne more in ruski finančni minister Anton Siluanov je v nedeljo prvič poslal jasen signal, da se bo Rusija verjetno res znašla v položaju, ko svojih obveznosti ne bo mogla plačati. Torej v bankrotu.

Med drugim je dejal, da bi se mu zaradi sankcij Zahoda zdelo “zelo pravično, da bi Rusija zapadle obresti plačevala v rubljih, “dokler sovražne države ne odpravijo sankcij”.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec